Dutch Filmworks wil Popcorn Time-gebruikers aanpakken
De Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks heeft plannen om bij individuele Nederlandse Popcorn Time-gebruikers schadevergoedingen te gaan eisen. Dat bevestigt de distributeur aan de NOS.
Via Popcorn Time kunnen mensen zonder te betalen films en tv-series bekijken. Tim Kuik, directeur van stichting Brein, zei eerder vandaag dat bij meerdere auteursrechthebbenden "het water aan de lippen staat", onder meer door de komst van Popcorn Time. Daardoor is er volgens Kuik behoefte om zaken te gaan starten. Brein is zelf voorlopig niet van plan om achter individuele gebruikers aan te gaan.
Woordvoerder Peter de Haan zegt dat Dutch Filmworks de intentie heeft om dit jaar of volgend jaar gebruikers te benaderen. "Op dit moment zijn we aan het kijken met welk ict-bureau we de ip-adressen van gebruikers kunnen achterhalen. Als we daar uit zijn, kunnen we de adressen verzamelen en daarmee naar de provider stappen."
Dutch Filmworks heeft nog geen specifieke films in gedachte waar ze een zaak om willen starten. "We hebben onder meer de rechten voor The Wolf of Wall Street, dat is een populaire film. Maar we vinden kleinere films ook belangrijk."
Internetproviders
Dutch Filmworks heeft om schadevergoedingen te kunnen claimen de hulp van internetproviders nodig. Zij kunnen de ip-adressen koppelen aan adresgegevens. Ziggo laat weten dit te zullen weigeren. "Een rechter mag daarover beslissen, dat gaan wij niet doen." KPN laat weten daar niet zomaar op in te gaan. "Wij volgen daarin de gedragscode voor notice-and-take-down."
De Haan ziet dat niet als belemmering. "We gaan niet achterover leunen als providers nee zeggen. Dan gaan we kijken of we in groter verband naar de rechter kunnen stappen. Bijvoorbeeld samen met andere distributeurs of de brancheorganisatie."
Precedenten zijn er nauwelijks. Een Duitse pornoproducent probeerde eerder via de rechter een provider gegevens te laten afgeven. Dat verzoek werd afgewezen omdat niet duidelijk was of de producent inderdaad de rechten over de films had.
Kans van slagen
Maar daar lijkt hier geen sprake van te zijn. Daarnaast is elke zaak anders, zegt Harmke Lankhorst van advocatenkantoor SOLV. "Als de auteursrechthebbende er een zaak van maakt, dan denk ik dat ze best kans maken op succes. Dat komt doordat Popcorn Time-gebruikers bewust illegaal films en tv-series laat bekijken. Daardoor kan het zomaar zijn dat de rechter oordeelt dat de provider gegevens moet afstaan."
Advocaat Maarten Schut van Kennedy van der Laan is het daarmee eens. "Zo'n zaak heeft kans op succes, maar het hangt ook af van de rechter. Want ook al mag het wettelijk niet, politiek gezien worden individuele gebruikers nog altijd gedoogd. Het is de vraag hoe de rechter daarmee om zou gaan."
Waarschijnlijk zullen er vooral voorbeeldgevallen voor de rechter komen, gebruikers die op grote schaal hebben gedownload. "Een enorme lijst van downloaders meenemen heeft niet zoveel zin", denkt Schut. "Ze kunnen beter een goed voorbeeld pakken, waarvan ze zoveel mogelijk weten. Dan is de kans het grootst dat de rechter hen in het gelijk stelt."