Demonstratie voor het politiepakhuis in Homan Square
NOS Nieuws

Politie van Chicago liet 7000 arrestanten 'verdwijnen'

In Chicago heeft de politie tussen 2004 en 2015 ruim 7000 mensen laten 'verdwijnen' in een pakhuis dat dienstdoet als geheim detentiecentrum. Dat schrijft de Britse krant The Guardian, die de zaak onderzoekt.

Eerder meldde de krant dat het om circa 3500 arrestanten zou gaan die tussen 2004 en 2015 waren vastgezet in het pakhuis in het district Homan Square, maar uit nieuw onderzoek blijken dat er twee keer zoveel te zijn.

Volgens de krant worden arrestanten soms dagenlang vastgehouden zonder dat ze hun advocaat mogen spreken of enig ander contact met de buitenwereld mogen hebben. Ook worden de arrestanten in de meeste gevallen niet officieel ingeschreven, schrijft The Guardian. "Daardoor verdwijnen de arrestanten als het ware van de radar", zegt professor Craig Futterman van de Universiteit van Chicago.

Het lijkt wel een locatie uit een Bond-film of zoiets.

Een advocaat uit Chicago

"Het recht op een advocaat dat in de Amerikaanse grondwet is verankerd, wordt in Homan Square met voeten getreden. Daardoor lopen arrestanten meer risico zichzelf te beschuldigen tijdens de onrechtmatige verhoren", aldus Futterman.

Advocaten noemen Homan Square een angstaanjagende plek. "Het lijkt totaal niet op enig ander politiebureau. Het lijkt meer op een plaats uit een Bond-film of zoiets", zei een van hen tegen de krant.

Het is niet mogelijk om contact te krijgen met mensen in het gebouw. "Probeer maar eens een telefoonnummer te vinden om te vragen of een van je cliënten daar zit. Dat is niet mogelijk. Het wordt bewaakt alsof het een militaire instelling is", stelt een andere advocaat.

Wildplassen

The Guardian kreeg de data in handen door een beroep op de Freedom Information Act. Die wet verplicht overheidsinstellingen in veel gevallen opening van zaken te geven aan bijvoorbeeld kranten. Uit de gegevens die The Guardian in handen kreeg blijkt dat van de ruim 7000 arrestanten er maar 68 een advocaat te spreken kregen.

De meeste arrestanten, ruim 80 procent, waren zwarte Amerikanen die vanwege kleine vergrijpen zoals drugsbezit, dronkenschap of wildplassen werden opgepakt. Dat percentage is heel erg hoog aangezien in Chicago slechts een derde van de bevolking van Afro-Amerikaanse afkomst.

Krap 12 procent van de arrestanten was van Latijns-Amerikaanse afkomst (tegen 29 procent van de bevolking) en 5,5 procent van de arrestanten was blank (tegen zo'n 32 procent van de bevolking van Chicago).

Mishandeling

Een woordvoerder van de politie ontkende tegenover The Guardian dat arrestanten in Homan Square van de buitenwereld worden afgesloten. "Als advocaten een cliënt hebben in Homan Square dan kunnen ze die, net als in elke andere gevangenis, gewoon spreken en bezoeken."

Drie voormalige gevangenen hebben vandaag de stad aangeklaagd vanwege hun opsluiting in Homan Square. Ze zeggen dat ze er fysiek en psychologisch mishandeld zijn en dat hun geweigerd is met een advocaat te spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl