Eerstejaarsstudenten in Rotterdam
NOS Nieuws

Meer aanmeldingen universiteiten dan verwacht

Er hebben zich dit jaar meer studenten ingeschreven bij de universiteiten dan het ministerie had verwacht. Het aantal studenten steeg ten opzichte van vorig jaar met zo'n 1,5 procent. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), maakt zich zorgen omdat de universiteiten geld mislopen.

De universiteiten krijgen geld op basis van de ramingen van het aantal studenten door het ministerie. "Als je die elke keer een paar procent te laag inschat verliezen de universiteiten telkens een paar miljoen euro", zegt voorzitter Karl Dittrich van de VSNU.

Amsterdam zwaar getroffen

Dittrich wijst erop dat de studenten te maken hebben gekregen met het leenstelsel. "Ze moeten meer lenen voor ze aan een studie kunnen beginnen en daar vragen ze terecht een betere kwaliteit onderwijs voor, maar daar moeten wij de financiële middelen voor hebben", zegt Dittrich.

Opvallend is dat het aantal eerstejaars studenten aan de Universiteit van Amsterdam met 10 procent is gedaald. Volgens de Amsterdamse studentenunie worden vooral studenten in Amsterdam getroffen door de invoering van het leenstelsel. "Amsterdam is de duurste studentenstad van Nederland en het is nog steeds ontzettend moeilijk om een betaalbare kamer te vinden", zegt voorzitter Xandra Hoek van de ASVA-studentenunie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl