NOS Nieuws

CBP onderzoekt brief AK-partij

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt of de Turkse AK-partij de wet op de privacy heeft overtreden. De partij van de Turkse president Erdogan stuurde vorige week een brief naar Turken in Nederland met een stemadvies.

Veel Turken in Nederland reageerden verontwaardigd op de brief en vragen zich af hoe de AK-partij aan hun adresgegevens is gekomen. Het CBP gaat dit nu uitzoeken. "Je mag gegevens niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor je ze verzameld hebt. Ik moet aannemen dat deze gegevens niet direct door de AK-partij zijn verzameld", zegt voorzitter Kohnstamm van het CBP.

Het CBP onderzoekt of de regels zijn overtreden

Als de AK-partij in strijd met de privacywet heeft gehandeld kan het CBP nog geen boete uitdelen. Het college krijgt pas op 1 januari boetebevoegdheid. "We kunnen nu alleen een waarschuwingsbrief sturen. Mocht de partij na 1 januari nog een keer in de fout gaan is er sprake van recidive en kunnen we harder optreden", zegt Kohnstamm.

Het is onduidelijk waar de gegevens vandaan komen. Het Turkse consulaat in Nederland en de Nederlandse afdeling van de AK-partij ontkennen dat ze de gegevens hebben doorgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl