De Eindhovense zonne-auto vestigde een afstandsrecord
NOS Nieuws

TU Eindhoven rijdt recordafstand in zonnerace

Het team van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een record gevestigd tijdens de Solar Challenge, de tweejaarlijkse race met auto's op zonne-energie. De auto van het team reed 1500 kilometer door Australië op één acculading, meldt Omroep Brabant. Dat is nog nooit eerder gelukt met een auto met twee passagiers.

Gezinsauto

Elke twee jaar strijden universiteiten van over de hele wereld om de beste auto op zonne-energie te maken. De Eindhovense auto doet mee in de Cruiser Class, de klasse voor gezinsauto's. Die klasse werd twee jaar geleden ingevoerd, en de TU Eindhoven won toen.

De Stella Lux, zoals de auto heet, is nu halverwege de 3000 kilometer lange race. Die eerste 1500 kilometer werd met een gemiddelde snelheid van tachtig kilometer per uur gereden. Daarmee ligt het Eindhovense team op de tweede plaats, zo'n drie kwartier achter de Japanse Kogakuin Universiteit uit Tokio.

  • Hollandse Hoogte
    Stella Lux, de zonnewagen van Solar Team Eindhoven, na aankomst in Alice Springs
  • Getty Images
    De zonneauto van de Japanse Kogakuin Universiteit uit Tokio wordt begeleid door een helikopter
  • Getty Images
    De Nuna8 van het Nuon Solar Team rijdt Zuid-Australië binnen
  • AFP
    Het Belgische Punch Powertrain Solar Team sleutelt aan hun zonneauto
  • Getty Images
    Het team van de Technische Universiteit Twente probeert de laatste zonnestralen op te vangen om de accu’s op te laden

Delft en Twente

In de andere klasse van de race, de Challenger Class, zijn de Technische Universiteiten van Twente en Delft in een nek-aan-nek-race verwikkeld. Na bijna 1800 kilometer leidt het Twentse team, met tien seconden voorsprong op Delft. De Amerikaanse nummer drie ligt daar ruim tien minuten achter.

Morgen (dinsdagavond Nederlandse tijd) beginnen de teams aan hun vierde racedag. Donderdag worden de snelste auto's aan de finishlijn in Adelaide verwacht. De Stella Lux van Eindhoven komt vrijdag aan, maar het kan dan nog twee dagen duren voor de winnaar in de Cruiser Class definitief bekend is.

Twente en Eindhoven aan kop in Solar Challenge

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl