Justin Trudeau viert zijn verkiezingsoverwinning met zijn vrouw Sophie
NOS Nieuws

Canada maakt ruk naar links, premier Harper stapt op

De conservatieve partij van premier Stephen Harper heeft in Canada de verkiezingen verloren. De Liberalen onder leiding van Justin Trudeau zijn de grootste partij geworden. Justin Trudeau, de zoon van oud-premier Pierre Trudeau, wordt de nieuwe premier.

De Liberalen, een middenpartij, hebben zelfs een absolute meerderheid in het parlement en maken zo een einde aan Harpers regeerperiode van negen jaar. Harper maakte direct bekend dat hij opstapt als partijleider.

Premier van alle Canadezen

Absolute meerderheid

De Conservatieven worden nog wel de grootste oppositiepartij, de sociaal-democratische New Democratic Party (NDP) eindigt als derde.

De 43-jarige Trudeau, een voormalig leraar Frans en wiskunde, wil uit de coalitie stappen die terreurgroep IS bombardeert; hij wil meer nadruk leggen op humanitaire missies. Verder wil hij klimaatverandering hoog op de agenda zetten en de relatie met de Verenigde Staten verbeteren.

Trudeau wil ook een einde maken aan de strakke bezuinigingspolitiek van Harper en meer uitgeven om de economie te stimuleren.

De afgelopen tijd waren de drie partijen verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De grote overwinning van de centrumpartij komt als een behoorlijke verrassing, al zat de partij in de lift.

"Ze zijn terug uit de politieke wildernis", concludeert corresondent Arjen van der Horst. Hij wijst erop dat de Conservatieven de afgelopen negen jaar domineerden omdat de oppositie verdeeld was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl