In de afgelopen jaren deden mensen meer zelf om zich te beschermen tegen criminelen
NOS Nieuws

'Veelplegers zijn een uitstervend ras'

Hoe komt het dat de misdaadcijfers in Nederland al zeven jaar dalen? Wordt er strenger opgetreden tegen criminelen, doen we minder snel aangifte of zijn we gewoon aardiger geworden? Een eenduidig antwoord is niet te geven, maar volgens deskundigen is er wel een aantal oorzaken te noemen voor de daling.

Dat de criminaliteit is gedaald doordat mensen minder vaak aangifte doen, is volgens het CBS wat kort door de bocht. "We zien de laatste jaren wel dat de aangiftebereidheid is gedaald, maar de criminaliteit daalt harder", zegt Maarten Bloem van het CBS.

Het CBS meldde vandaag dat het aantal geregistreerde misdrijven vorig jaar iets meer dan een miljoen was. In 2007 waren dat er nog zo'n 1,3 miljoen.

Potentiële slachtoffers zijn zich bewuster van de risico's en doen meer aan preventie.

Misdaadeconoom Ben Vollaard

Ben Vollaard, misdaadeconoom aan de Tilburg University, denkt dat de daling vooral te danken is aan de sterke landelijke aanpak van veelplegers. Deze kleine groep draaideurcriminelen is verantwoordelijk voor een groot deel van het aantal misdrijven. Door de focus op deze groep te leggen en hen langduriger te straffen, daalt de criminaliteit.

"Daarnaast zie je ook dat potentiële slachtoffers zich bewuster zijn van de risico's en meer doen aan preventie", zegt Vollaard. "Denk bijvoorbeeld aan veiligheidssloten bij ramen en deuren."

De jeugd zit vaak uren en uren met blauwe en rode ogen achter de beeldschermen.

Frans Leeuw, directeur WODC

Frans Leeuw, directeur van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), vermoedt dat een demografische verandering van invloed is. Het aantal jongeren is gedaald en daarmee ook de criminaliteit onder jongeren, zegt Leeuw.

Een andere oorzaak waardoor er mogelijk minder criminele jongeren zijn, is nog in onderzoek, vertelt Leeuw. "De jeugd zit vaak uren en uren met blauwe en rode ogen achter de beeldschermen om al die prachtige spellen te spelen en het zou best kunnen dat wanneer ze uitgespeeld zijn, ze geen zin meer hebben om de straat op te gaan." Hij benadrukt dat dat nog wel een hypothese is.

Leeuw is het met misdaadeconoom Vollaard eens dat de aanpak van veelplegers werkt. Hij noemt dat een uitstervend ras. En ook het feit dat burgers en bedrijven zelf steeds actiever zijn als het gaat om beveiliging, werkt volgens Leeuw mee aan de daling van de misdaadcijfers.

Daarnaast gelooft hij in het overheidsbeleid van de afgelopen tien jaar, waarbij de nadruk is gelegd op het oppakken van zowel kleine als grote criminelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl