Jacky Sutton
NOS Nieuws

Vragen rond dood Britse journaliste in Turkije

Collega-journalisten en vrienden hebben veel vragen over de dood van de Britse Jacky Sutton. Ze werd dood gevonden op een toilet op de luchthaven van Istanbul. Sutton zou zichzelf hebben opgehangen.

Op Twitter reageren veel collega's geschokt op het bericht. Ze geloven niet dat Sutton zoiets zou doen. Sommigen vermoeden dat ze is vermoord.

De 50-jarige Sutton werkte jarenlang als journaliste in Irak. Sinds eind juni was ze interim-directeur in Irak voor het IWPR (Institute for War and Peace Reporting), een non-gouvernementele organisatie. Ze was de afgelopen dagen in Londen voor een herdenkingsdienst voor haar voorganger, die in mei om het leven kwam door een autobom in Irak.

Gisteren vloog Sutton terug naar de Iraakse stad Erbil, met een overstap in Turkije. In Turkse media wordt gemeld dat Sutton overstuur was doordat ze haar aansluitende vlucht had gemist. Niet veel later werd ze dood gevonden in het toilet. Er zouden vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er derden bij haar dood waren betrokken.

Schoenveters

De Nederlandse journaliste Judit Neurink heeft een paar keer met Sutton samengewerkt. Ze wil niet speculeren over wat er is gebeurd en vindt dat de kwestie goed moet worden onderzocht door de Turkse politie. "De omstandigheden rond haar dood zijn vreemd: hoe hang je jezelf op met een paar schoenveters?"

Iedereen kende Sutton volgens Neurink als een stevige dame. "Niet iemand van wie je direct verwacht dat ze zelfmoord pleegt. Maar dat kun je natuurlijk nooit uitsluiten. Ze heeft in al die jaren in Irak wel heel wat meegemaakt. En ik zie ook geen enkele reden waarom ze zou zijn vermoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl