Deze zomer veroverden IS-strijders de historische stad Palmyra, waar monumenten werden verwoest
NOS Nieuws

'Culturele blauwhelmen om monumenten Midden-Oosten te beschermen'

Er komen op verzoek van Italië 'culturele blauwhelmen' van de Verenigde Naties die in het Midden-Oosten monumenten uit de oudheid moeten gaan beschermen. Dat zegt althans de Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini.

Tijdens een stemming bij de Unesco hebben 53 landen voor het idee van de Italianen gestemd, zegt de minister tegen persbureau AFP. "Met de verschrikkelijke beelden van Palmyra in het achterhoofd kan de internationale gemeenschap niet achteloos toekijken." De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zouden het idee steunen.

De Syrische stad Palmyra kwam de afgelopen maanden meerdere malen in het nieuws omdat terreurgroep Islamitische Staat er veel monumenten heeft gesloopt.

Het idee is dat de blauwhelmen van de VN door Italiaanse teams, gespecialiseerd in het beschermen van erfgoed, worden getraind. Vervolgens kunnen deze blauwhelmen naar plekken in het Midden-Oosten worden gestuurd die op dat moment worden bedreigd. Ook in aanloop naar natuurrampen zouden de teams kunnen worden ingezet.

De minister heeft de VN gevraagd om de missie zo snel mogelijk te concretiseren. Over de haalbaarheid om in oorlogsgebied dergelijke teams in te zetten, heeft de Italiaanse minister zich niet uitgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl