Vluchtelingen in het registratiecentrum van Moria op Lesbos
NOS Nieuws

Lesbos worstelt met registratie vluchtelingen

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Het eiland Lesbos mag nu dan officieel een centrum zijn waar vluchtelingen worden geregistreerd en geïdentificeerd (hotspot), dat betekent niet dat alles goed verloopt. Zeker als er in een paar dagen tijd weer duizenden vluchtelingen aankomen bij de noordkust van het eiland. Dan blijkt hoe moeilijk het is om alles in goede banen te leiden.

De mensen buiten het hek willen maar een ding: geregistreerd worden en zo snel mogelijk op de veerboot naar Athene of Kavala om de route verder Europa in te volgen. Met hun registratiebriefje in de hand melden ze zich bij twee kiosken bij de uitgang. Daar kopen ze tickets en vervolgens lopen ze naar de haven, zo’n acht kilometer verderop, of ze pakken een bus of taxi.

De taxi’s doen goede zaken, ze rijden af en aan bij het centrum in Moria. Voor Fatma en Jamil, twee jonge Syriërs, is dat moment vandaag waarschijnlijk nog niet aangebroken.

Geen veiligheid, geen eten

Jamil, een jonge Syriër, houdt zijn dochtertje stevig aan de hand terwijl hij moedeloos in de rij staat voor de ingang van het registratiecentrum. Voor hem staan honderden andere vluchtelingen. "We zijn hier al twee dagen," zegt hij in vloeiend Engels, "en we zijn er nog steeds niet in geslaagd om ons te registreren." De leraar Engels kwam samen met zijn vrouw, dochter en twee zoons via Turkije naar Lesbos.

"Dit moet beter worden georganiseerd. Er zou een speciale rij moeten komen voor families met vrouwen en kinderen," zegt Jamil. Hij wijst naar de honderden mannen voor hem. "In het eerste dorp in Lesbos waar we aan land zijn gekomen, was het heel goed geregeld. We kregen droge kleding, voedsel en water van vrijwilligers. We voelden ons veilig. Hier, buiten de hekken, is geen veiligheid, geen eten." Fatma voelt zich machteloos, maar probeert vast te houden aan haar droom. "Ik wil weer studeren, mijn studie afmaken. Dat kon niet meer in Syrië."

  • NOS - Conny Keessen
    Vluchtelingen voor het registratiecentrum van Moria op Lesbos
  • NOS - Conny Keessen
  • NOS - Conny Keessen

Fatma wacht al vier dagen. Haar broer, haar oom en zijn zoon slapen naast de hekken van het centrum op de grond. Zij heeft onderdak gevonden in een tent met vrouwen en kinderen. "De situatie is hier heel slecht, het is vies en er is regelmatig geen water in het gebouw waar we ons wassen en waar de toiletten zijn. We zijn mensen, geen beesten!", zegt de 24-jarige studente kwaad.

Versterking

Een van de jonge politieagenten in burger die in het centrum van Moria voor de registratie zorgen, is openhartig. "Zelfs als we de beste infrastructuur hadden en al het personeel dat nodig is, dan hadden we dit nog niet aangekund. We kunnen nu ongeveer 1200 mensen per dag registreren en dan redden we het nog steeds niet om iedereen te helpen."

Uit Athene is versterking gekomen voor het personeel in Moria, vertalers bijvoorbeeld, speciale deskundigen uit Europa, mensen van de asielorganisatie EASO en van de Europese grensbewaker Frontex. Maar er zijn er nog meer nodig. Na Lesbos, zullen ook Kos, Leros, Samos en Chios een hotspot krijgen voor de registratie van vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl