De kopgroep in 2014 via de Amstel onderweg naar Ouderkerk
NOS Sport

Nieuw parcoursrecord reëel bij marathon Amsterdam

Zeker tien Afrikaanse toplopers hebben hun zinnen gezet op een nieuw parcoursrecord bij de marathon van Amsterdam. "Het topveld is breder dan ooit, dus we kunnen zondag veel strijd verwachten", weet Jos Hermens, samensteller van het deelnemersveld.

De snelste tijd ooit gelopen in Amsterdam staat met 2.05.36 op naam van de Keniaan Wilson Chebet. Hij won de marathon in 2011, 2012 en 2013 en verschijnt ook dit jaar aan de start. 'Mister Amsterdam' gaat op jacht naar een verbetering van zijn beste tijd. "Amsterdam heeft mij zo ver gebracht. Ik wil graag dat ze mijn naam hier blijven onthouden", zegt Chebet.

Mekonnen op papier de snelste

Chebets landgenoot Bernard Kipyego is ook van de partij. Hij is titelverdediger in Amsterdam. Toch hebben beide Kenianen niet het beste persoonlijk record van alle deelnemers. De op papier snelste loper is namelijk Tsegaye Mekonnen. De pas achttienjarige Ethiopiër debuteerde vorig jaar met winst op de marathon van Dubai in een tijd van 2.04.32. Ook Markos Geneti en Jonathan Maiyo hebben persoonlijke toptijden onder de twee uur en vijf minuten.

Tsegaye Mekonnen wint zijn eerste marathon in 2.04.32

En met dit vijftal hebben we nog niet alle favorieten gehad. Liefst tien atleten die zondag meedoen in Amsterdam hebben sneller gelopen dan twee uur en zeven minuten. Onder hen ook Abel Kirui, tweevoudig wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver op de Spelen van Londen. Hij kwam in Rotterdam ooit tot een tijd van 2.05.04.

"Een kopgroep van tien tot twaalf man zal weggaan op 2.05", aldus Hermens. "De temperatuur is goed, de wind lijkt gunstig. Maar op het stuk langs de Amstel staat helaas altijd wind. Het levert mooie plaatjes op, maar we verliezen er altijd op het schema."

Marathon Amsterdam 2014: Kipyego wint

Favoriet bij de vrouwen

Bij de vrouwen is Tiki Gelana de grote favoriete. De 27-jarige Ethiopische was in 2011 al eens de beste in Amsterdam. Het bleek de opmaat naar olympisch goud een jaar later in Londen. "Ik ga voor het parcoursrecord en daarnaast hoop ik me te kwalificeren voor Rio", zegt Gelana, wier persoonlijk record ruim twee minuten scherper staat dan het parcoursrecord van Meseret Hailu uit 2012. Zij liep destijds 2.21.09.

Koen Raymaekers

Naast de strijd om de overwinning en het parcoursrecord in Amsterdam, vechten de Nederlandse toplopers voor hun eigen doelen. Khalid Choukoud, Abdi Nageeye, Koen Raymaekers en Michel Butter hopen zich zondag te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio en blikken alvast vooruit op de marathon in de hoofdstad.

De olympische missie van drie Nederlandse marathonlopers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl