Turkije: deal met EU nog niet beklonken
De Turkse AK-partij spreekt tegen dat er een voorlopige overeenkomst ligt tussen Turkije en de Europese Unie over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Een woordvoerder van de regeringspartij zegt dat er nog steeds wordt onderhandeld. Hij stelt verder dat zijn land zich niet laat omkopen.
Het akkoord zou betekenen dat Turkije 3 miljard euro krijgt om de voorzieningen in de vluchtelingenkampen te verbeteren. De EU wil zo voorkomen dat Syriërs massaal Turkije verlaten om door te reizen naar EU-landen. In ruil voor die betere opvang wil Turkije dat Turken zonder visum naar de EU kunnen reizen. Ook komt Turkije op een lijst van veilige landen.
Kritisch
Volgens de woordvoerder van de AK-partij mag er bij het bereiken van een overeenkomst geen sprake zijn van "politieke omkoping". Ze doelden daarmee op het aanbod van de EU om in ruil voor de afspraken de onderhandelingen over een Turks lidmaatschap te hervatten.
De regerende AK-partij en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken benadrukten dat het actieplan nog geen definitieve vorm heeft gekregen. Volgens minister Sinirlioglu is de indruk dat de regering in ruil voor geld vluchtelingen in Turkije zal houden, onjuist. Het plan is nog in de conceptfase, zegt hij.
Andere optie
Turkije ziet ook een andere optie voor het vluchtelingenvraagstuk. Ankara heeft bij de EU aangedrongen op de vorming van een veilige zone in Syrië, zodat verjaagde mensen op de vlucht in hun eigen land kunnen blijven, zegt Sinirlioglu. Een plan daarvoor presenteerden de Turken van de zomer al.
President Erdogan zei zelf niets over het akkoord vanochtend. Wel was hij kritisch over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen met Europa over de toetreding van Turkije tot de EU.
Minister Koenders noemde vanochtend de voorlopige vluchtelingenovereenkomst een doorbraak. "Het blijkt dat er ook met Turkije veel mogelijk is", zei hij. Premier Rutte zei dat investeren in betere opvang in Turkije ook in het belang van Nederland is, omdat vluchtelingen dan minder snel doorreizen.
Andere Europese leiders lieten zich ook positief uit over het voorlopige akkoord. Zo sprak EU-president Tusk van een zeer grote stap in het vinden van een oplossing voor de vluchtelingencrisis.