NOS Voetbal

Raúl González Blanco, afscheid van een koninklijk voetballer

  • AFP
    Als jong broekie begonnen bij Real Madrid
  • AFP
    In 2000 wint hij de Champions League
  • AFP
    Samengespeeld met sterren als David Beckham (l) en Zinedine Zidane
  • AFP
    En ook Arjen Robben was zijn ploegmaat
  • AFP
    Tranen bij het vertrek bij Real Madrid na 741 duels en 323 treffers
  • AFP
    In een ander shirt, het was even een raar gezicht
  • EPA
    Raúl voor de vriendschappelijk wedstrijd tegen Cuba, in juni van dit jaar

Raúl González Blanco, sierlijk aanvaller van beroep, heeft op 38-jarige leeftijd besloten zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Raúl tekende in oktober 2014 een contract voor een jaar bij New York Cosmos. In de ‘Big Apple’ zal volgende maand een eind komen aan een imposante, 21 jaar durende voetbalreis.

Raúl is geboren in de wijk San Cristóbal in de Spaanse hoofdstad Madrid. Bij de gelijknamige voetbalclub maakte hij zijn eerste voetbalmeters, alvorens de overstap te maken naar Atlético Madrid. Als kleurrijk voorzitter Jesús Gil y Gil niet had besloten om de jeugd van Los Colchoneros op te doeken, had Raúl wellicht nooit voor rivaal Real Madrid gespeeld.

Overstap van Atlético naar Real

Na zijn gedwongen overstap van Atlético naar Real Madrid in 1992 duurde het nog slechts twee jaar voordat hij zijn debuut mocht maken in Estadio Santiago Bernabéu. Met zeventien jaar en 124 dagen was hij destijds de jongste debutant ooit van de Koninklijke. Het betekende het begin van een indrukwekkende loopbaan vol doelpunten en trofeeën.

Het is geen makkelijke beslissing, maar ik denk dat dit het juiste moment is om afscheid te nemen.

Raúl

In de zestien jaar dat Raúl actief was voor Los Blancos, speelde hij liefst 741 wedstrijden. Daarmee is hij recordhouder van Real. De aanvaller wist 323 keer het net te vinden. Daarmee droeg hij bij aan onder meer zes Spaanse titels, drie Champions League-zeges en een UEFA Super Cup.

Hij kroonde zich tweemaal tot topscorer van Spanje. Na Real Madrid volgden nog avonturen bij Schalke 04, Al-Sadd uit Qatar en als gezegd New York Cosmos.

Waar de prijzen bij Real elkaar in rap tempo opvolgden, bleef een grote prijs bij het nationale team uit. Raúl speelde in totaal 102 interlands, waarin hij 44 keer doel trof.

De prijzenkast van Raúl bij Real Madrid

PrijsAantalJaartallen
Landskampioenschap6x1995, 1997, 2001, 2003, 2007, 2008
Champions League3x1998, 2000, 2002
UEFA Super Cup 1x2002
Spaanse Super Cup4x1997, 2001, 2003, 2008
Wereldbeker voor clubteams2x1998, 2002

Records Champions League

Raúl boekte zijn grootste successen in de Champions League. Zo was hij de eerste voetballer die tot vijftig doelpunten kwam in het miljoenenbal. Zijn totaal van 71 treffers was lange tijd een ongeëvenaard aantal, totdat Cristiano Ronaldo en Lionel Messi daar overheen gingen.

Ook was Raúl de eerste speler die in twee verschillende Champions League-finales tot scoren kwam. Zowel in de finale van 2000 als in 2002.

Ik ben iedereen dankbaar die mij gesteund heeft gedurende mijn carrière en ik kijk uit naar de laatste wedstrijden met New York Cosmos.

Raúl

Het record van meeste wedstrijden in de Champions League is Raúl inmiddels ook kwijt. Zowel Xavi Hernández als voormalig teamgenoot Iker Casillas is hem voorbij. Ondanks zijn imposante aantal wedstrijden, Raúl speelde ook nog eens 102 interlands, daarin kreeg de technicus nooit een rode kaart.

Nu vindt de ‘gentleman of fair play’, die een recordaantal van vijf keer Spaans voetballer van het jaar werd, het dus welletjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl