Michel Butter loopt in 2012 als derde Nederlander ooit onder de 2 uur 10 minuten
NOS Sport

Vier Nederlanders jagen in Amsterdam op marathonlimiet

De veertigste editie van de marathon van Amsterdam belooft een hele snelle wedstrijd te worden. Internationale toppers als Wilson Chebet, Abel Kirui en Bernard Kipyego staan zondagochtend aan de start.

Zij jagen, als er sprake is van gunstige weersomstandigheden, op het parcoursrecord. De beste Nederlandse marathonlopers zijn ook van de partij en hebben een ander doel: het lopen van de olympische marathonlimiet.

Dat Michel Butter, Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Koen Raymakers zondag allen deelnemen in Amsterdam mag gerust een bijzonderheid worden genoemd. De beste Nederlandse lopers op de klassieke afstand starten met maar één focus: in navolging van de vrouwelijke atlete Andrea Deelstra deelname afdwingen voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Het viertal zal dan sneller moeten lopen dan de limiet van twee uur en elf minuten.

Voorbeschouwing Marathon van Amsterdam

Butter op de weg terug

Butter is de loper met het snelste persoonlijk record van het viertal. De atleet uit Castricum liep drie jaar geleden na Gerard Nijboer en Kamiel Maase als derde Nederlander onder de magische grens van twee uur en tien minuten. De 2.09.58, gelopen in Amsterdam, is nog altijd zijn beste tijd. Daarna kreeg de bijna dertigjarige loper te kampen met fysieke problemen.

"Ik heb moeten ervaren dat mijn lichaam fysieke grenzen kent", legt Butter uit. "Vanaf begin dit jaar is het weer een beetje gaan draaien. En nu kan ik zeggen dat ik het niveau van 2012 benader. Ik heb veel trainingsstages op hoogte gedaan en lang in Kenia getraind. Daar voel ik me thuis. Kwalificatie voor Rio is het belangrijkste. Dat moet kunnen lukken."

Choukoud debuteerde vorig jaar in Rotterdam met 2.10.52 op de marathon en loopt zondag pas zijn tweede wedstrijd over 42,195 kilometer. Hij heeft de afgelopen maanden veel getraind in zijn geboorteland Marokko. "Ik ben in betere vorm dan tijdens mijn eerste marathon", zegt Choukoud. "Ik leef met veel vertrouwen toe richting zondag. Als alles op zijn plaats valt, moet ik in staat zijn om de olympische limiet te lopen."

Khalid Choukoud na zijn marathondebuut in Rotterdam in 2014

Beste Nederlander

De in Somalië geboren Nageeye is met 26 jaar de jongste van het viertal. Bovendien heeft hij als enige nog nooit sneller gelopen dan de olympische limiet. Toch is er bij hem geen gebrek aan vertrouwen. "Ik wil niet alleen die limiet lopen, maar ik hoop ook de beste Nederlander te worden zondag. En daar ga ik ook van uit", zegt Nageeye met een lach. "De trainingen geven me het vertrouwen dat ik kan mikken op 2.09, misschien wel 2.08."

Hoe het zit met de vorm van Koen Raymaekers? Hij is de meest ervaren marathonloper van het Nederlandse kwartet. Raymaekers, die al jaren woont en traint in Kenia, heeft een persoonlijk record van 2.10.35. Maar die tijd dateert van drieënhalf jaar geleden. Het wordt de twintigste marathon voor de 35-jarige Raymaekers, die donderdag ontbrak bij de traditionele persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl