In 2013 was het 25 jaar geleden dat het PanAm-toestel door een bomaanslag neerstortte
NOS Nieuws

Schots OM heeft nieuwe verdachten Lockerbie in het vizier

Schotse en Amerikaanse onderzoekers hebben twee nieuwe Libische verdachten geïdentificeerd in verband met de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Lockerbie in 1988. Bij de crash van de Boeing 747 van PanAm op de Schotse plaats vielen 270 doden.

In deze zaak is alleen een Libiër, Abdel Basset al-Megrahi, veroordeeld.

Toestemming

Het onderzoek naar de ramp bij Lockerbie wordt nog altijd voortgezet. Daaruit zijn de nieuwe verdachten naar voren gekomen, die samen met al-Megrahi de aanslag zouden hebben gepleegd. Volgens de BBC gaat het om Abdullah al-Senussi en Mohammed Abouajela Masud.

Al-Senussi was de zwager van oud-dictator Muamar Kadhafi en de vroegere veiligheidschef van Libië. Hij zit in een dodencel in Libië. Ook Masud zit gevangen; hij is veroordeeld voor het maken van bommen.

Schotse en Amerikaanse aanklagers hebben de Libische autoriteiten toestemming gevraagd om de twee in de Libische hoofdstad Tripoli te mogen ondervragen.

Aanslagen

De Libische dictator Kadhafi (1942-2011) steunde lange tijd terroristische groeperingen die aanslagen pleegden op westerse en Israëlische doelen. Kadhafi zou persoonlijk opdracht hebben gegeven voor de aanslag op de Amerikaanse Boeing.

Toen het Westen en Libië eind jaren negentig besloten de banden aan te halen, eiste het Westen de uitlevering van al-Megrahi voor berechting door een Schotse rechtbank. In een proces dat werd gehouden in Kamp Zeist, legden de rechters al-Megrahi in 2002 levenslang op.

Hij werd in 2009 vrijgelaten omdat hij ernstig ziek zou zijn, maar hij leefde uiteindelijk toch nog drie jaar in Libië, waar hij als een held werd geëerd.

Kadhafi werd in 2011 gedood tijdens een opstand tegen zijn dictatoriale bewind. Sindsdien is Libië politiek uiterst instabiel, doordat veel verschillende milities strijden om de macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl