Volker Türk
NOS Nieuws

UNHCR waarschuwt voor populisme in Europa

Populisme is niet goed voor het vluchtelingendebat, vindt Volker Türk, tweede man van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Het zorgt voor emoties, angst, vooroordelen en opruiende taal in het debat."

Türk zegt tegen de NOS dat populisten in de politiek een bedreiging zijn voor migranten. "Populisme maakt mensen tot zondebokken, vooral asielzoekers en vluchtelingen." Daarom is er volgens hem behoefte aan meer informatie.

Europa kan de huidige vluchtelingencrisis goed behappen, zegt hij. "Sterker nog, Europa kan nieuwe mensen goed gebruiken om de sociale voorzieningen overeind te houden." Landen als Libië en Turkije hebben het volgens Türk veel zwaarder. "Daar worden in verhouding veel meer vluchtelingen opgevangen."

Volker Türk over populistische politiek

Om te voorkomen dat de samenleving uit elkaar valt, moeten we rustig blijven en de situatie op een verstandige manier bekijken, zegt Türk. "We moeten het hoofd koel houden en de solidariteit bewaren." Op deze manier kunnen vooroordelen en onnodige angst uit de weg worden geholpen.

Populisme stigmatiseert en maakt mensen tot zondebokken, vooral asielzoekers en vluchtelingen

Volker Türk

De "zwijgende meerderheid" in de maatschappij is volgens Türk belangrijk om de rust te bewaren. Die mensen moeten opstaan om te voorkomen dat het publieke debat wordt gedomineerd door populisme. UNHCR heeft ruim vijf miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten onder zijn hoede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl