Fort Zeelandia in Paramaribo: ook een verwijzing naar het koloniale verleden
NOS Nieuws

'Streep door koloniale namen op landkaart Suriname'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Suriname moet topografische namen die verwijzen naar het koloniale verleden veranderen. Dat vindt de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS).

In een brief aan president Bouterse dringt de commissie erop aan het Wilheminagebergte en de Julianatop de namen terug te geven die de Indiaanse bevolking van oudsher gebruikt. De Julianatop is met 1280 meter de hoogste berg van Suriname.

De naamsveranderingen zouden op 25 november, de veertigste verjaardag van de onafhankelijkheid, moeten worden ingevoerd.

Voorzitter Armand Zunder van de NRCS wijst in dagblad de Ware Tijd op de vele koloniale namen op de landkaart van Suriname. Zo vind je in Suriname bijvoorbeeld het Emmagebergte, de Hendriktop en de Irenevallen. "Het Nederlandse kolonialisme is een afschuwelijke geschiedenis geweest van wreedheden en mentale slavernij", zegt Zunder. "Een groot deel van de Surinaamse bevolking weet niet dat daar de wortels liggen van de problemen die zich nog steeds voordoen."

Post Utrecht

De discussie over namen met een verwijzing naar de koloniale geschiedenis, is niet helemaal nieuw. Er is al langer een tendens om die te veranderen. Zo is het indianendorpje Post Utrecht niet zo lang geleden gewijzigd in Lokono Shikuabana.

De NRCS houdt zich bezig met de verwerking van het Surinaamse koloniale verleden en met de mogelijke herstelbetalingen voor het leed dat de slavernij in Suriname heeft aangericht. Vorig jaar adviseerde de commissie om het wapenschild op het presidentieel paleis in Paramaribo te verwijderen. Het gaat om een schild van de Nederlandse Geoctrooieerde Sociëteit, de particuliere organisatie die in de zeventiende en achttiende eeuw de baas was op de plantages in Suriname. Na het advies van de NRCS werd het wapenschild vervangen door het wapen van Suriname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl