Elon Musk bij een Tesla
NOS Nieuws

Tesla laat auto's nog meer zelf doen

Met een nieuwe software-update zet autofabrikant Tesla nog een stap richting de zelfrijdende auto. Voortaan kan de elektrische auto zelf van rijbaan wisselen als de chauffeur dat aangeeft.

Tot nu toe konden auto's niet meer dan automatisch afstand houden en assisteren bij inparkeren. Wie nu in een Tesla-auto richting aangeeft, merkt dat de auto zelf iets versnelt en van rijbaan wisselt. Als op de andere rijbaan een auto rijdt, zal de auto juist niet invoegen.

"Dit zal ons beeld van de toekomst gaan veranderen", zei Tesla-baas Elon Musk bij de presentatie van de update. De nieuwere modellen van zijn auto zullen in de VS de benodigde software automatisch downloaden, auto's in Europa volgen snel, belooft hij.

Waarschuwing

Musk benadrukt dat bestuurders nog wel aansprakelijk blijven voor hun handelen en dus ook na de update de handen aan het stuur moeten houden. Als ze ingrijpen, zal de automatische piloot dat toestaan. "We blijven voorzichtig."

Als de bestuurder nu zijn handen van het stuur haalt, gaat er een waarschuwingslampje branden. Wordt er niet gereageerd, dan gaat er een alarm af en uiteindelijk zal de auto zelf tot stilstand komen en de alarmlichten aandoen.

Veiliger

Toch denkt Musk dat de zelfrijdende auto er op korte termijn zal komen: de Tesla-baas gaat uit van drie jaar, maar hij houdt er rekening mee dat het door regelgeving langer kan duren voordat ze de weg op mogen. "Het is straks niet meer nodig om je handen aan het stuur te houden."

"Het gaat uiteindelijk veiliger worden dan een chauffeur. Een auto is nooit moe, heeft nooit een glaasje te veel op en ruziet nooit met anderen in de auto."

Wat meehelpt bij de ontwikkeling van de technologie is het feit dat alle Tesla's van elkaar leren. "Al onze auto's samen zijn net een netwerk. Als één auto iets leert, leren ze het allemaal." Zo ontdekken de auto's bijvoorbeeld met welke snelheid een bocht kan worden genomen.

Naar de garage

Musk kiest er bewust voor om stapje voor stapje de nieuwe technologie uit te rollen, in plaats van ineens voor een compleet zelfrijdende auto te gaan, zoals Google bijvoorbeeld wil. Zo kunnen chauffeurs wennen aan het proces.

Het volgende dat Musk mogelijk wil maken is een auto die automatisch uit de garage komt rijden als je daar opdracht toe geeft en zichzelf weer terugzet als je thuiskomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl