De bussen komen vanochtend niet uit de remise
NOS Nieuws

Ov in Amsterdam en Utrecht plat door staking

Het openbaar stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht is veel later op gang gekomen dan normaal. Controleurs en bestuurders van bussen, trams en metro's staakten in de ochtendspits, uit protest tegen het loonakkoord voor ambtenaren dat eerder is gesloten.

Dat loonakkoord pakt negatief uit voor de pensioenregeling van het pensioenfonds ABP. FNV noemt het akkoord daarom een sigaar uit eigen doos, omdat de loonsverhoging deels wordt betaald met geld dat was bedoeld voor de pensioenen. ABP en De Nederlandsche Bank maken zich ook zorgen over het akkoord.

De staking begon om 05.00 uur en eindigde rond 08.30 uur. Daarna zijn de bussen en trams weer gaan rijden. Het duurt naar verwachting tot het einde van de ochtend voordat weer volgens de dienstregeling wordt gereden.

  • Martijn van der Zande / NOS
    Ook in Amsterdam wordt gestaakt: het metrostation bij het Centraal Station is afgesloten
  • Martijn van der Zande / NOS
    Ook rijden in de hoofdstad in de ochtendspits geen trams
  • Martijn van der Zande / NOS
    De staking duurt tot ongeveer 08.30 uur

Het busbedrijf Qbuzz, dat rijdt in Utrecht, heeft geprobeerd de actie van FNV tegen te houden met een rechtszaak. Volgens Qbuzz zijn de gevolgen van de actie buitenproportioneel. De rechter oordeelde gisteren dat er geen verbod hoeft te komen op de staking.

"De actie treft meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht", zei directeur Michel van den Munckhof eerder deze week. Daarbij zegt Qbuzz dat het geen partij is, omdat het een conflict is tussen FNV en de overheid. De vakbond is het daar niet mee eens, omdat het personeel van Qbuzz ook is aangesloten bij ABP.

FNV heeft met een kort geding geprobeerd om het loonakkoord van tafel te krijgen, maar dat is niet gelukt. Vandaag dient het hoger beroep van FNV tegen de Staat en drie betrokken vakcentrales die het loonakkoord hebben gesloten. FNV hoopt daarmee alsnog een streep door de afspraken te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl