Premier Pedro Passos Coelho met zijn vrouw bij een stemlokaal in Massama
NOS Nieuws

Gesprekken over Portugese eenheidsregering mislukt

De gesprekken in Portugal om tot een grote regeringscoalitie te komen zijn na anderhalve week mislukt. Premier Pedro Passos Coelho wil niet verder overleggen met de socialistische partij, zei hij in Brussel.

Coelho won anderhalve week geleden met zijn centrum-rechtse blok de verkiezingen, maar hij moet op zoek naar een coalitiepartner. Het conservatieve tweepartijenverbond kwam op zo'n 38 procent van de stemmen. Een groot aantal linkse partijen kwam samen tot meer dan de helft van de stemmen.

Als verkiezingswinnaar kreeg Coelho van president Cavaco Silva de opdracht om opnieuw een regering te vormen, maar het lijkt er dus op dat zijn pogingen nu vast zijn gelopen. Mogelijk wil Coelho nu een minderheidsregering vormen. Tegelijkertijd probeert ook de socialistische partij van António Costa zelf tot een coalitie te komen.

Portugal kreeg in 2011 een steunpakket van 78 miljard euro. Na drie jaren van bezuinigingen en hervormingen kwam het land in mei vorig jaar weer op eigen benen te staan. Portugal kampt nog altijd met veel werklozen, vooral onder jongeren. In de crisisjaren zijn ongeveer een half miljoen mensen naar het buitenland vertrokken, op zoek naar een baan.

Premier Coelho wil zijn beleid de komende jaren voortzetten. Als António Costa namens de socialisten aan de macht komt, wil hij de bezuinigingspolitiek verzachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl