Wilders voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kamer keert zich tegen Wilders

Bijna de gehele Tweede Kamer heeft aan het einde van het debat over de vluchtelingenproblematiek harde kritiek geuit op PVV-leider Wilders. Onder anderen VVD-fractieleider Zijlstra en PvdA-leider Samsom zeiden dat hij onwaarheden naar voren brengt en dat het hem zou sieren als hij dat zou toegeven.

De PVV heeft in het verleden ingestemd met de Crisis- en Herstelwet, die grootschalige opvang van vluchtelingen mogelijk maakt. Buma van het CDA en Pechtold (D66) wezen hem erop dat hij dat over het hoofd heeft gezien. "Wees een vent en zeg dat", zei Buma.

Zijlstra zei dat hij dit weekend ook een fout heeft gemaakt en dat hij die heeft toegegeven. Hij doelde daarmee op zijn opmerking over ooglidcorrecties en borstvergrotingen voor asielzoekers. "Het zou de heer Wilders sieren als hij gewoon zegt: meneer Buma, u heeft gewoon gelijk."

'Dikke nul'

Pechtold van D66 vond dat Wilders het land in zou moeten gaan, zoals hij al vaak doet, maar dan met andere boodschap: "Ik beloof u van alles, maar ik lever u nooit wat. Het enige wat ik u lever - wat is het? - de twintigste motie van wantrouwen. Wat een jubileum! Het is een hoop lawaai maken, moties van wantrouwen en het stelt nul voor. Dikke nul."

Samsom zei dat de kiezers van de PVV minder eendimensionaal zijn dan Wilders in het debat. Wilders zei dat mensen die aan de grens met Duitsland staan en zeggen dat ze een vluchteling zijn, niet geloofd moeten worden. Samsom zei dat de PVV-kiezers dat niet doen. "Ze zijn niet dom. Die weten ook heel goed dat er zes landen tussen Syrië en Nederland liggen. En toch vinden ook deze mensen dat je vluchtelingen uiteindelijk moet opvangen."

Tot slot diende Wilders inderdaad een nieuwe motie van wantrouwen in. Alleen de PVV-fractie en de voormalige PVV-Kamerleden Bontes en Van Klaveren stemden voor.

Wilders botst met Pechtold over vluchtelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl