NOS Wielrennen

Dumoulin: ander team kan niets extra bieden

Dumoulin blikt vooruit naar 2016

"Ik ben eens goed gaan nadenken en ik kon geen goede reden bedenken om naar een andere ploeg te gaan. Ik zou niet weten wat zij nog extra kunnen bieden vergeleken met mijn huidige team", zegt Tom Dumoulin. En dus heeft hij zijn contract bij Giant-Alpecin met twee seizoenen verlengd.

Het oude contract van de 24-jarige Limburger loopt nog een seizoen door. Dumoulin is dus ook de komende drie jaar te bewonderen in het zwart-wit. De Nederlander brak dit seizoen door als ronderenner en dat was ook grote ploegen als Team Sky en Etixx-QuickStep niet ontgaan. De voorbije weken hadden die teams in de media blijk gegeven van interesse in Dumoulin.

Niet actief op de transfermarkt

Zelf was Dumoulin amper bezig met dat nieuws. "Ik had sowieso nog een contract voor een seizoen en transfers zijn in het wielrennen niet echt gangbaar, dus ik was ook niet echt heel actief op de transfermarkt."

Hij voelt zich goed bij de ploeg waarvoor hij al sinds 2012 uitkomt. "En ik maak elk jaar nog flinke stappen", zegt Dumoulin. Een gevolg van zijn ontbolstering als ronderenner is dat de teamleiding van Giant-Alpecin op zoek moet naar renners die hem in in de komende jaren op alle fronten ter zijde kunnen staan.

Shoppen voor bergrenners? Nee

Tijdens de Vuelta bleek de ploeg met name in de bergen nog tekort te komen. Dumoulin: "Dat moet beter de komende jaren, maar het is niet zo dat we even flink gaan shoppen en meteen vijf nieuwe renners aantrekken. Voorlopig hebben we er een aantal sterke renners bij, zoals Laurens ten Dam."

Het 'treintje' dat voor Dumoulin rijdt in de bergen bestaat vooralsnog uit de namen Simon Geschke, Georg Preidler en nu ook Ten Dam. Andere aanwinsten als Sam Oomen en Sindre Skjøstad Lunke lijken nog te jong om al in 2016 van grote waarde te zijn. "We gaan elk jaar bekijken wat er nog nodig is."

Dumoulin: ik maak enorme stappen de laatste jaren

De sprinttrein blijft

De ontwikkeling van Dumoulin, en ook die van de andere klassementsrenner Warren Barguil, heeft niet tot gevolg dat het sprinten ineens van ondergeschikt belang is. Dat stelt ook Dumoulin zelf. "Marcel Kittel verlaat nu de ploeg. Maar we hebben nog altijd een paar hele sterke sprinters."

John Degenkolb blijft en met Nikias Arndt en Ramon Sinkeldam heeft Giant nog twee rappe mannen in huis. "We hebben jaren gewerkt aan het formeren van een super-sprinttrein. We hebben dat nu zo goed onder de knie, het zou ontzettend zonde zijn om dat zomaar in de prullenbak te gooien en het over een totaal andere boeg te gooien. Die sprint zal altijd een onderdeel blijven van deze ploeg."

Ten Dam neemt ervaring mee naar Giant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl