NOS Voetbal

Gerbrands pleit voor koerswijziging KNVB

Gerbrands: zonder vernieuwingen blijf je hangen

Harde maatregelen en een koerswijziging. Dat is het advies van PSV-directeur Toon Gerbrands aan het adres van de KNVB. Nu Oranje zich niet heeft geplaatst voor het EK is het een ideaal moment om zaken te veranderen.

"Het is te hopen dat de ogen van de KNVB nu geopend zijn", zegt Gerbrands. "Er moet een koerswijziging plaatsvinden. Als je op dezelfde manier doorgaat, met dezelfde mensen, dezelfde visie en hetzelfde beleid, dan komen er geen veranderingen en geen vernieuwingen. Dan blijf je hangen en staan we hier over twee jaar weer."

Voor de KNVB geldt dat de directie en raad van commissarissen nu veranderingen moeten doorvoeren.

Toon Gerbrands vindt dat er moet worden ingegrepen bij de KNVB

"Een crisis is een geweldige kans om dingen te veranderen. We staan nu op een dieptepunt. Als je dat erkent, kan het ook een keerpunt zijn. Als je het op een goede manier doet, word je er wijzer van en kom je er sterker uit. Benut die kans en neem harde maatregelen."

Gerbrands: crisis biedt KNVB kansen

Schuldig en verantwoordelijk

Volgens Gerbrands hoeft er niet direct een schuldige aangewezen te worden, maar moeten de verantwoordelijke mensen binnen de voetbalbond wel opstaan. "Het is altijd mooi om te kijken wie er verantwoordelijk is en wie er schuldig is. Dat onderscheid moet je wel maken."

"Ik ben bij PSV eindverantwoordelijk. Dat wil niet zeggen dat ik ook altijd schuldig ben als er iets misgaat. Maar het is dan wel aan mij de taak om dingen te veranderen. Dus voor de KNVB geldt dat de directie en raad van commissarissen nu veranderingen moeten doorvoeren.”

Dat betekent volgens Gerbrands niet dat er direct koppen moeten rollen. "De volgorde is: eerst bestuurlijk kijken waar je staat. Dan moet je bepalen welke visie je achterna gaat en dan pas moet je de mensen erbij zoeken. Het allerbelangrijkste is visie. Je moet kijken welke trends er zijn. Verschillen tussen landen worden kleiner. Dat moet je analyseren en dan moet je keuzes gaan maken."

'Technisch directeur ontbreekt'

Sportbestuurder Gaston Sporre kan zich vinden in de woorden van Gerbrands. Volgens hem zou de KNVB er goed aan doen om een technisch directeur aan te stellen. Sporre: "Het is heel bijzonder; de KNVB is de enige grote sportbond waar geen technisch directeur is. Als je dat in het buitenland vertelt, word je uitgelachen."

Sporre over crisis Oranje: dit waait niet snel over

Sporre maakt zich ernstig zorgen over de nabije toekomst. "Dit is een crisis die niet snel overwaait. Qua voetbalprestaties zullen we op dit moment moeten accepteren dat we tot 2018 in een dal zitten. Het zal heel veel moeite kosten daar de komende periode uit te komen."

Er lopen op dit moment spelers rond die meer dan gemiddeld met zichzelf zijn ingenomen

Gaston Sporre over de spelers van Oranje

Duitsland als voorbeeld

Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland, vindt Sporre. "Die zijn tien jaar geleden geweldig geschrokken, zagen zichzelf als het lachertje van Europa. Men is tot inkeer gekomen en heeft redelijk snel maatregelen genomen. In Nederland duurt dat jaren. Een jaar na de bekende conferentie in Zeis is er nog niets gebeurd."

De mentaliteit van de spelers is Sporre ook een doorn in het oog. "Er lopen op dit moment spelers rond die meer dan gemiddeld met zichzelf zijn ingenomen. Er moet een gezaghebbend persoon in Zeist komen die daar over nadenkt. Die de continuïteit bewaakt en kijkt wat de visie is."

"Het gaat er om dat je iemand hebt die weet wat de looplijnen in het moderne voetbal zijn. Iemand die bereid is om te kijken wat het buitenland op dit moment doet om het Nederland moeilijk te maken. En ik heb de indruk dat wij op dit moment qua voetbalvisie de gordijnen hebben gesloten bij de grenzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl