Het dak van boomkwekerij Poppelaars is verwijderd
NOS Nieuws

Asbest 'sluipend probleem' voor noodlijdende boeren

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Er moet een beter plan komen voor asbestsanering bij boeren en tuinders. Volgens belangenorganisatie LTO ligt er op de daken van loodsen en stallen van bedrijven in Nederland in totaal zo'n 120 miljoen vierkante meter aan asbest, genoeg om een gebied van 30 bij 40 kilometer te bedekken.

Bij veel daken uit de jaren 70 en 80 komen door verwering deeltjes los en die moeten voor 2024 allemaal worden opgeruimd. Dat gaat in het huidige tempo nooit lukken, zegt LTO. Bovendien kunnen weinig boeren de asbestsanering betalen, ondanks de onkostenvergoeding die zij krijgen van de overheid.

We hebben er nog in gewoond, toen wist je niet beter.

Jacqueline Poppelaars, eigenaar van een boomkwekerij

"Een miljard euro om de daken te verwijderen, en dan nog enkele miljarden voor een nieuw dak. Dat is niet op te brengen", zegt Ruud Hoosemans van ondernemersvereniging ZLTO, die de belangen van boeren en tuinders behartigt.

Bij boomkwekerij Poppelaars in Zundert vindt vanochtend een ware invasie plaats. Gele linten, mannen in witte pakken, hoogwerkers, containers met plastic, een douchesluis en een strenge toezichthouder met een dikke ordner. Alsof er een ruiming is, zo streng gaat het er aan toe.

In hoog tempo verdwijnen de grijze golfplaten in een container, terwijl de mannen in witte pakken met een stofzuiger de balken onder het dak schoonmaken. De eigenaar van de boomkwekerij vertelt dat de loods eind jaren 70 is gebouwd. "We hebben er nog in gewoond, toen wist je niet beter."

Een van de mannen in witte pakken die de asbestplaten verwijderen

De mensen die het geld niet hebben en het dak laten zitten, riskeren hoge boetes.

Ruud Hoosemans van ondernemersvereniging ZLTO

Als je het asbest niet aanraakt, komen er ook geen kankerverwekkende stoffen vrij. Maar door veroudering kunnen de kleine deeltjes loslaten. Die spoelen dan weg als het regent. Ook de deeltjes mos die op het dak liggen, bevatten asbest. Die deeltjes kunnen ook loslaten en op het erf terechtkomen.

Het vervangen van al die oude daken is een enorme klus voor gespecialiseerde bedrijven. "Het moet sneller en daar is geld voor nodig", zegt Hoosemans. "Nu wordt jaarlijks slechts vier van de in totaal 120 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken vervangen. Door capaciteitsgebrek, maar ook door de strenge regelgeving."

De asbest platen worden weg getild door een heftruck

Voordat het vervangen van het dak bij boomkwekerij Poppelaars begint, bladert de toezichthouder door de dikke ordner, die is gevuld met vergunningen. De familie Poppelaars heeft een speciaal bedrijf ingehuurd, dat voorziet in alle faciliteiten.

Met behulp van twee hoogwerkers tillen de mannen in witte pakken de platen van het dak af. Ondertussen is een chauffeur bezig met het lossen van de onderdelen voor het nieuwe dak.

"Veel boeren kunnen dit door de tegenvallende winsten niet opbrengen", vertelt Hoosemans. "De mensen die het geld niet hebben en het dak laten zitten, riskeren hoge boetes. Er moet snel iets gebeuren om dit sluipende milieuprobleem aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl