NOS Nieuws

'We hebben nog genoeg andere feestjes'

De oranje vlaggetjes waarmee we de straten versieren tijdens EK- en WK-toernooien, kunnen volgend jaar op zolder blijven. Nederland zal het Europees Kampioenschap in Frankrijk heel wat minder uitbundig volgen, nu het Nederlands elftal er niet bij is.

Maar de teleurstelling moeten we niet uitvergroten, zegt sportsocioloog Agnes Elling. "We zullen niet in een maatschappelijke depressie belanden."

Dat bijna alle Nederlanders tijdens de eindtoernooien met Oranje meeleven, wil volgens Elling niet zeggen dat iedereen nu al met het EK bezig was. "Heel veel mensen zullen niet eens geweten hebben wat er op het spel stond."

Voor de echte voetballiefhebbers is het nu natuurlijk even slikken. "Maar die gaan volgend jaar toch wel kijken. Het zal alleen minder een volksfeestje zijn."

Er zijn genoeg andere momenten voor een gezamenlijke nationale beleving.

Sportsocioloog Agnes Elling

De trots die Nederlanders laten zien bij EK- en WK-toernooien is niet toevallig, zegt Elling. "We zeggen niet snel dat we trots zijn op ons land, maar we zijn het wel. Sport is een gemakkelijke kapstok om die trots aan op te hangen."

Gelukkig zijn er genoeg andere feestjes waarop we ons elke keer weer kunnen verheugen, zegt Elling: de jaarlijkse Koningsdag en komende zomer de Olympische Spelen. "Er zijn nog genoeg momenten voor een gezamenlijke nationale beleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl