Alexander Tettey (m) viert zijn treffer voor Noorwegen tegen Italië
NOS Voetbal

Kroatië naar EK, Noorwegen in play-offs

Noorwegen moet zich via de play-offs zien te plaatsen voor het EK voetbal. De Noren verloren in Rome met 2-1 van koploper Italië en omdat Kroatië moeizaam de uitwedstrijd bij Malta (1-0) won, eindigden de Noren als derde in groep H. De Kroaten gaan als nummer twee met Italië mee naar het eindtoernooi in Frankrijk.

Italië was vooraf al zeker van plaatsing voor de eindronde van het EK. De Noren begonnen als nummer twee in de groep aan het duel, met twee punten meer dan de Kroaten. Een punt zou gezien de zwakke tegenstand voor Kroatië dus voor de Noren waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Voorsprong Noorwegen

De Italianen begonnen goed. Na vijftig seconden kreeg Graziano Pellè al een geweldige kans. De kopbal van de voormalige Feyenoorder ging rakelings naast.

De Noren bleven vervolgens op de been. Doelman Orjan Nyland stak in bloedvorm. En in de 23ste minuut kreeg de Noorse ploeg waar het naar op zoek was: een voorsprong. Middenvelder Alexander Tettey, in Engeland spelend voor Norwich City, kreeg de bal uit een afgeslagen voorzet voor zijn voeten en haalde met links steenhard uit. Doelman Buffon was kansloos.

Graziano Pellè

Italië, dat al 38 interlands voor eigen publiek niet meer verloren had, ging op zoek naar de gelijkmaker maar moest lang wachten. Pas in de 73ste minuut moest Nyland het antwoord schuldig op een inzet van Alessandro Florenzi. Wetend dat Kroatië op Malta een voorsprong had, moesten de Noren komen. Italië kreeg ruimte en Pellè tekende voor de 2-1.

Kroatië had een overwicht tegen Malta, maar was voorin niet scherp. Ivan Perisic, spelend voor Inter in Italië, maakte uiteindelijk de belangrijke 1-0. Dat deed hij na 25 minuten. Daarna bleef het spannend tot het einde. De hulp van Italië kwam als geroepen. Doelman Subasic moest nog enkele keren redden om de EK-kwalificatie voor Kroatië veilig te stellen.

Eindstand Groep H

Nummer Land Wedstrijden/Punten
1. Italië 10-24
2. Kroatië 10-20
3. Noorwegen 10-19
4. Bulgarije 10-11
5. Azerbeidzjan 10-6
6. Malta 10-2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl