'Met Annan weer een buitenlander aan het roer'

Aanstelling Annan "heel bijzonder"

Met de aanstelling van Alyson Annan als bondscoach van de vrouwen, wordt de Nederlandse hockeysport nu geleid door een Argentijnse man (Max Caldas) en een Australische vrouw. "Kennelijk leiden we de coaches zelf niet meer op", stelt oud-international en hockeyanalist voor de NOS Jacques Brinkman vast.

"Het is heel bijzonder. En eigenlijk wel een punt van aandacht voor de hockeybond", vindt Brinkman.

Tegelijkertijd haalt diezelfde KNHB wel een droomkandidaat binnen. "Ze stond op alle lijstjes. Het enige verrassende zit 'm in het feit dat ze pas net als hoofdcoach begonnen is bij de mannen van Amsterdam."

Een Argentijn en een Australische aan het hoofd van het Nederlandse hockey. En ze waren ooit getrouwd.

Jacques Brinkman over Max Caldas en Alyson Annan

Opvolgster Riet Küper

Annan heeft een behoorlijke staat van dienst. Brinkman: "Annan is een winnaar. Ze weet wat winnen is als speelster. Won olympisch goud in 1996 en 2000. Is landskampioen geworden. Ook als assistent. Ze doet het goed nu bij de mannen van Amsterdam als hoofdcoach en daarnaast is ze ook nog coach van Jong Oranje. Dus echt een droomkandidaat."

Wat ook bijzonder is: het is voor het eerst sinds 1977 dat de hockeysters geleid zullen worden door een vrouw. Riet Küper was de laatste. Sindsdien stonden Huib Timmermans, Gijs van Heumen, Roelant Oltmans, Bert Wentink, Tom van 't Hek, Marc Lammers, Herman Kruis, Max Caldas (Arg) en Sjoerd Marijne aan het roer.

"Ik verwacht dat alle vrouwen unaniem achter deze keuze zullen staan. Dat was onder Marijne niet altijd het geval. Daar zat blijkbaar wat frictie. Er moest wat gebeuren. Als je de speelsters het nu vraagt, verwacht ik dat ze wildenthousiast zijn."

Annan, keuze van de bond of van de speelsters?

Taak voor de KNHB

Opvallend blijft het wel, benadrukt Brinkman. "Wij zijn het grootste hockeyland van de wereld. We hebben met afstand de meeste hockeyers, de meeste velden. En we hebben een Argentijn en een Australische aan het hoofd staan. Dat is dubbel bijzonder, want Annan en Caldas waren vijftien jaar geleden nog getrouwd. Aan de andere kant: ze zijn ingeburgerd en het zijn topcoaches."

"Maar", zo besluit Brinkman, "de bond moet hard aan de slag gaan met het opleiden van trainers en coaches, zodat de opvolgers van Annan en Caldas, over vier of acht jaar, toch gewoon Nederlandse coaches uit de hoofdklasse zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl