NOS Nieuws

COA wil 'mega-job' in zes weken klaren

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) streeft er naar binnen zes weken tienduizend asielzoekers met een verblijfsstatus te verhuizen van asielzoekerscentra naar plekken waar ze tijdelijk kunnen verblijven. In een mail die het COA naar zijn medewerkers heeft gestuurd gaat het over een 'mega-job' die ruimte moet opleveren die "keihard nodig" is.

Premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff meldden vrijdag dat dit plan de oplossing van het kabinet is om de doorstroom van asielzoekers snel op gang te brengen en ruimte te creëren voor nieuwe asielzoekers. Door berichten die het COA naar zijn medewerkers heeft gestuurd, en een bericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de gemeenten, worden nu de details van het plan duidelijk.

Gemeenten moeten op zoek naar plekken die niet geschikt zijn om permanent in te wonen, maar waar asielzoekers maximaal een half jaar kunnen verblijven voordat ze een permanente woning krijgen toegewezen.

Bed & breakfast

Volgens de VNG zal het vooral gaan om vakantiehuisjes, bed and breakfasts en Airbnb-adressen. Ook het plaatsen in gastgezinnen is een optie, al heeft dat niet de voorkeur van de VNG omdat gastgezinnen hierdoor mogelijk "met financiële en emotionele lasten" komen te zitten.

Asielzoekers zijn verplicht mee te werken aan de plaatsing. Als zij niet in een vakantiehuisje of gastgezin geplaatst willen worden, worden ze onderaan de wachtlijst voor een huurwoning gezet. Zwangere vrouwen, zieke mensen en alleenstaande minderjarigen zullen niet worden uitgeplaatst. Asielzoekers krijgen geen uitkering, maar zakgeld van het COA om voedsel en kleding van te kopen.

Honderd euro

Voor gemeenten kent het plan weinig voordelen. Het is daarom de vraag of die gaan meewerken. Gemeenten krijgen honderd euro per week per asielzoeker. Voor dat geld moeten ze zorgen voor woonruimte, de inrichting van de woning en de ambtenaren betalen die het plan uitvoeren. Ook verandert er niets aan de wachtlijst voor sociale huurwoningen: de gemeenten moeten binnen een half jaar alsnog een sociale huurwoning voor de asielzoeker zoeken.

Half september deed de VNG al een oproep aan gemeenten om op zoek te gaan naar geschikte locaties. Sindsdien zijn vijfentwintig asielzoekers op deze manier ondergebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl