Buk-raketsysteem van het Russische leger
NOS Nieuws

Buk-fabrikant volgt de lijn van het Kremlin

Op de dag dat nabestaanden en de rest van Nederland een officieel antwoord krijgen op de vraag wat er met vlucht MH17 en zijn inzittenden is gebeurd, organiseert de Russische fabrikant van Buk-raketten in Moskou een eigen persconferentie. De boodschap van het Almaz-Antey-consortium zal zijn: niet de pro-Russische rebellen hebben het vliegtuig neergehaald, maar Oekraïne.

Het moment van de persconferentie is geen toeval. Op de vraag of het consortium een spreekbuis is van het Kremlin, is geen direct antwoord te geven. "Maar hun verhaal past wel heel erg in de lijn van het Kremlin en Russische staatsmedia", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Want Almaz-Antey stelt dat het volkomen uitgesloten is dat de pro-Russische rebellen erbij betrokken waren."

Oekraïense leger

In de zomer gaf Almaz-Antey ook al een persconferentie. Conclusie van de wapenfabrikant: ja, het was een Buk-raket. Daarbij werd meteen gezegd dat het een type was dat niet meer door het Russische leger wordt gebruikt, maar wel door het Oekraïense leger.

De andere belangrijke conclusie was volgens Almaz-Antey dat de raket werd gelanceerd vanaf een plek die op 17 juli in handen zou zijn geweest van Oekraïne.

Vooringenomenheid

Om die laatste conclusie te ondersteunen kondigde het concern een test aan. Daarmee zou volgens de wapenfabrikant worden aangetoond dat de baan die de Buk-raket volgde, niet begon op het grondgebied dat toen door de pro-Russische rebellen werd gecontroleerd. De resultaten van die test worden vandaag gepresenteerd.

Honderden journalisten zijn uitgenodigd om die presentatie bij te wonen. In Russische pro-Kremlin media krijgt de persconferentie in Moskou veel aandacht. Veel van die media verwijten het Westen en de internationale onderzoekers dat ze vanaf het begin vooringenomen zijn geweest.

'Witte raaf'

Een opvallend verwijt, zegt Groot Koerkamp. "Het Kremlin doet precies datgene wat ze anderen verwijten. De Russen hebben direct na het neerstorten van MH17 gezegd dat het niet de pro-Russische rebellen geweest kunnen zijn. Zelfs de theoretische mogelijkheid dat er iets fout is gegaan bij een actie die was bedoeld om een Oekraïens vliegtuig neer te halen, is onbespreekbaar. Die vraag wil het Kremlin niet publiekelijk stellen. Er wordt alles aan gedaan om de onschuld van Rusland en de rebellen te bewijzen."

Er is een kritische Russische krant die eigen onderzoek naar de ramp heeft gedaan, maar dat is in de woorden van Groot Koerkamp een "witte raaf". Die krant houdt het erop dat er iets mis is gegaan en dat vlucht MH17 met 298 mensen aan boord per ongeluk is neergehaald door een Russische Buk-raket.

Op dit moment presenteert de wapenfabrikant zijn conclusies. De persconferentie is hier live te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl