Slowakije debuteert op EK, zege voor Spanje

EK-kwalificatie: Luxemburg-Slowakije

Slowakije heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor het EK. Het won na een ruime voorsprong nog vrij moeizaam met 4-2 van en in Luxemburg en eindigde daardoor als tweede in groep C, achter Spanje.

Slowakije leek het pleit al in een half uur beslecht te hebben. Marek Hamsík kapte na 24 minuten de bal naar zijn linkervoet en pegelde de 1-0 binnen. En zes minuten later was het 3-0 (intikkertjes van Adam Nemec en Robert Mak).

In het laatste half uur deden Mario Mutsch en Lars Krogh Gerson (penalty) echter wat terug namens de Luxemburgers, maar tot de gelijkmaker kwam het niet. In de blessuretijd bepaalde Hamsik met zijn tweede doelpunt de eindstand.

Vanaf 1994 neemt Slowakije deel aan de EK-kwalificaties, maar nog nooit wist het zich te kwalificeren voor het eindtoernooi.

EK-kwalificatie: Oekraine-Spanje

Voorwaarden

Oekraïne had zich rechtstreeks kunnen plaatsen als het zou winnen van Spanje en als Slowakije puntenverlies zou lijden. Aan geen van beide voorwaarden werd voldaan, want het bezoekende Spanje was met 1-0 te sterk.

Voor rust kopte Mario van Villarreal het enige doelpunt tegen de touwen en miste Chelsea-middenvelder Cesc Fàbregas een strafschop. Na rust werd er niet meer gescoord.