Een bus van Qbuzz
NOS Nieuws

Qbuzz daagt FNV voor de rechter

Het Utrechtse busbedrijf Qbuzz stapt naar de rechter om te voorkomen dat de FNV donderdag het openbaar vervoer in platlegt. Donderdagochtend heeft FNV een werkonderbreking gepland die een deel van het tram-, metro- en busverkeer in Utrecht en Amsterdam moet platleggen.

De vakbond wil op die manier aandacht vragen voor de gevolgen van het loonakkoord op het pensioen. Qbuzz, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, noemt de gevolgen buitenproportioneel.

125.000 reizigers

"Deze actie zal meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht raken", verwacht de directeur van Qbuzz, Michel van den Munckhof. "En die hebben niets met dit conflict te maken. Dit is iets tussen de vakbond en de overheid."

De overheid tekende het loonakkoord met CNV en twee kleine ambtenarenbonden. Vakcentrale FNV ondertekende de overeenkomst niet omdat de verhoging te veel schade zou aanbrengen aan de pensioenen. De bond doet er nu alles aan om het akkoord alsnog van tafel te krijgen.

Onverantwoord

Ondanks het feit dat de FNV alleen medewerkers in de stad Utrecht en Amsterdam oproept het werk neer te leggen, is Qbuzz genoodzaakt om bij een werkonderbreking alle bussen en trams in de regio stil te leggen. "Het is onverantwoord om dan toch regiobussen op en neer te sturen, omdat er te veel drukte kan ontstaan," zegt van Munckhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl