Een kantoor van computermaker Dell
NOS Nieuws

Dell koopt data-opslagbedrijf in een van de grootste tech-deals ooit

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Computermaker Dell neemt voor ongeveer 67 miljard dollar het data-opslagbedrijf EMC over. Het gaat om een van de grootste verkopen ooit in de technologiesector.

Dell, bekend van desktop-pc's en laptops, worstelt al jaren met de omslag naar mobiele apparaten. Daarnaast heeft het zijn toppositie in de computermarkt verloren. Met de overname van EMC hoopt het bedrijf een groter aandeel te krijgen in de snelgroeiende markt voor data-opslag.

De twee bedrijven samen hebben straks een omzet van naar schatting 80 miljard dollar, schrijft technologiesite Re/code. Michael Dell, de oprichter en huidige topman van Dell, zal het gecombineerde bedrijf gaan leiden.

Datacenters

De computermaker investeerde zelf al flink in eigen datacenters en heeft daarmee zo'n 10 procent van de markt in handen, aldus Bloomberg. EMC heeft meer dan 20 procent, waardoor ze samen bijna eenderde van de markt krijgen.

EMC is ook eigenaar van het populaire VMware, software waarmee mensen virtueel een besturingssysteem op een computer kunnen draaien. Eigenaren van een Mac-computer gebruiken dit nog weleens om Windows-programma's te kunnen draaien. Ook dat onderdeel wordt door Dell overgenomen.

Grote overnames in de technologiesector zijn niet nieuw. Zo betaalde Vodafone in 2000 zo'n 180 miljard dollar voor de overname van het Duitse bedrijf Mannesmann. Die transactie geldt nog altijd als de grootste overname in de tech-sector ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl