Raffie Chohan (met opgestoken hand) bij de Pegida-demonstratie in Utrecht
NOS Nieuws

OM neemt rede Pegida-spreker onder de loep

Het Openbaar Ministerie gaat na of een van de sprekers op de Pegida-manifestatie van gisteren in Utrecht strafbare uitspraken heeft gedaan. Het gaat om de toespraak van Raffie Chohan, een bekende spreekster op anti-vreemdelingenbetogingen.

Zij sprak in Utrecht onder meer over de "massieve inteelt" onder moslims die "grote schade" zou toebrengen aan hun geestelijke gezondheid. Verder zei Chohan moslims "te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie".

Belediging

Het OM heeft zelf het initiatief genomen tot het nadere onderzoek. De hele toespraak zal worden bekeken om vast te stellen of de spreekster discriminerende uitspraken heeft gedaan of de islamitische bevolkingsgroep heeft beledigd, aldus een woordvoerder van het OM.

De Nederlandse afdeling van Pegida betoogde gisteren tegen wat zij "de islamisering van West-Europa" noemt. Tijdens de manifestatie deden zich botsingen voor met tegendemonstranten die de Pediga-aanhangers uitmaakten voor nazi's.

Van de tien mensen die in verband met de ongeregeldheden zijn aangehouden, is op één na iedereen inmiddels weer vrij. Zes van hen moeten zich voor de rechter verantwoorden, in twee gevallen wordt nader onderzoek gedaan.

Kans op vervolging

Volgens Christien Wildeman, advocaat gespecialiseerd in vrijheid van meningsuiting, is het lastig te voorspellen of het OM over zal gaan tot vervolging. Volgens haar zijn de context en de bedoelingen van de uitspraken erg belangrijk.

"Over die bedoelingen kan het OM Chohan eerst nog verhoren. Zo'n onderzoek is soms binnen een dag klaar, maar kan ook weken duren." Door de grote media-aandacht voor de Pegida-manifestatie zal het OM wel druk voelen om tot vervolging over te gaan, denkt Wildeman.

Mocht het OM daartoe besluiten is het nog maar de vraag of ook de rechter mee zal gaan in de redenering dat de uitspraken strafbaar zijn. Wildeman wijst op het verschil tussen uitspraken over religie en groepen mensen. Ze noemt de uitspraak over "massieve inteelt" risicovol, omdat die slaat op een groep mensen.

Kritiek op religie

Discriminatie en belediging van bevolkingsgroepen is strafbaar. De "islam als krankzinnige ideologie" zou daarentegen wel vallen binnen de vrijheid van meningsuiting, omdat in die uitspraak kritiek geuit wordt op een religie en niet de mensen.

Ze verwijst daarbij naar een uitspraak van de Hoge Raad uit 2009. Die vond de tekst "stop het gezwel dat islam heet" niet strafbaar als belediging van een groep mensen wegens hun godsdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl