De felbegeerde Webb Ellis Cup is mooi opgepoetst voor de openingswedstrijd op het WK rugby
NOS Sport

WK rugby 2015: reclame voor de sport

Zonder Engeland, maar mét de Nederlandse Schot Tim Visser, gaat het WK rugby deze week de tweede fase in. Een maand nadat op grootse wijze het toernooi werd geopend door prins Harry, mogen acht van de twintig gestarte teams nog dromen van de Webb Ellis Cup.

En daar zit Engeland niet bij, waarmee meteen de grootste verrassing van het WK tot dusver is vermeld. Het is voor het eerst in de WK-historie dat het gastland nog voor de kwartfinales uit het toernooi ligt. "Alleen de slechtste gastheer verlaat zijn eigen feestje al zo vroeg", was het vernietigende oordeel van de Daily Mail.

Dat Ierland, Wales en Schotland zich wel voor de kwartfinales wisten te plaatsen, maakt de uitschakeling voor de Engelsen alleen maar pijnlijker.

Vernedering

Vooraf ging Engeland voor niets minder dan de wereldtitel. Maar na het verlies tegen Wales hing het lot van de Engelsen al aan een zijden draadje. Er móest gewonnen worden van het sterke Australië.

Maar op het heilige gras van Twickenham volgde een vernederend verlies: 13-33. Einde oefening. Nooit eerder verloor Engeland in eigen huis met dergelijke cijfers. Een schok voor het team, de supporters en alle Engelse rugbyliefhebbers. Bondscoach Stuart Lancaster mag voorlopig nog blijven zitten, maar de vraag is voor hoelang.

Teleurstelling bij de Engelse rugbyers

Japan verrast Zuid-Afrika

De rugbyers van Japan zorgden voor een sensatie in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. De Japanners hielden lang stand tegen de titelkandidaat en kregen in de laatste minuut zelfs de kans om op gelijke hoogte te komen.

Met een strafschop tussen de palen zou Japan drie punten maken. Maar 'The Brave Blossoms' gokten op het maken van een try (vijf punten) om zo de wedstrijd te winnen.

Die durf werd beloond. De in Nieuw-Zeeland geboren Karne Hesketh maakte zich onsterfelijk in Japan, door over de doellijn naar de grond te duiken en de try te drukken.

Net als Zuid-Afrika kenden ook Nieuw-Zeeland en Frankrijk moeilijke momenten. Maar deze drie landen zitten nog wel gewoon in het toernooi. Alleen Ierland en Australië wisten te overtuigen in de groepsfase.

Dolle vreugde bij Japan na de zege op Zuid-Afrika

Records sneuvelen

Er zijn dit WK al diverse records gebroken. Voorafgaand aan het toernooi meldde de organisatie al dat er een toeschouwersrecord aan zat te komen, met 2,45 miljoen verkochte wedstrijdkaartjes. Daarmee claimt de organisatie het derde sportevenement ter wereld te zijn na het WK voetbal en de Olympische Spelen. Er wordt tevens een recordaantal tv-kijkers verwacht.

Ook op het veld sneuvelen records. Dat van het aantal WK-tries bijvoorbeeld. Dat record is sinds 1999 in handen van rugbyicoon Jonah Lomu. De Nieuw-Zeelander maakte er vijftien op twee WK's. Zuid-Afrikaan Bryan Habana kwam dit WK ook op vijftien en kan dat aantal nog uitbreiden.

Tim Visser zorgde voor een primeur. De geboren Nederlander, sinds 2012 in bezit van een Schots paspoort, maakte een try bij zijn WK-debuut. Daarmee is hij de eerste Nederlander op een WK die met een bal over de doellijn is gedoken.

Tim Visser (l) in duel met JP Pietersen van Zuid-Afrika tijdens het onderlinge groepsduel op het WK

Programma kwartfinales WK Rugby

17 oktoberZuid-Afrika - Wales
17 oktoberNieuw-Zeeland - Frankrijk
18 oktoberIerland - Argentinië
18 oktoberAustralië - Schotland
De spelers van Nieuw-Zeeland voeren de Haka uit en die van Tonga doen de Sipi Tau

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl