NOS Nieuws

Sluiting dreigt voor Nederlandse scholen in buitenland

Ruim vijftig scholen voor Nederlands onderwijs in het buitenland moeten de komende jaren hun deuren sluiten door geldgebrek. In 2017 valt de subsidie weg en uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat veel scholen daardoor ernstig in de problemen komen.

Wereldwijd zijn er meer dan 200 Nederlandse scholen, waar in totaal zo'n 15.000 leerlingen op zitten. Op deze scholen in het buitenland krijgen kinderen een paar uur per week les in de Nederlandse taal en cultuur.

Een manier om het wegvallen van de subsidie op te vangen, is door het schoolgeld te verhogen. Maar dat is niet altijd mogelijk, zegt de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland. "Het is niet zo dat alle leerlingen kinderen zijn van rijke expats, van wie de werkgever het schoolgeld betaalt. Er zijn steeds meer zelfstandige ondernemers die het moeten doen met een lokaal salaris. Zij werken niet bij een bedrijf dat de rekening kan betalen."

Directeur Karen Peters van de stichting zegt dat het belangrijk is dat de scholen blijven bestaan. "Deze mensen en kinderen zijn onze ambassadeurs in het buitenland. Dankzij het onderwijs houden zij een band met Nederland. Als ambassadeurs zijn ze veel meer waard dan alleen de economische waarde."

In een reactie in de Volkskrant zegt staatssecretaris Dekker dat hij in eerste instantie verantwoordelijk is voor het onderwijs in Nederland. "Als mensen ervoor kiezen om in het buitenland te gaan wonen en werken en hun kinderen Nederlands onderwijs willen meegeven, hebben zij daarin ook een grotere eigen verantwoordelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl