NOS Nieuws

Israëlische politie schiet Palestijn met mes dood

Palestijn gedood na aanslag Jeruzalem

Israëlische grenstroepen hebben in Jeruzalem een Palestijn doodgeschoten. Volgens de grenspolitie gedroeg hij zich verdacht. Toen hij bevel kreeg zijn handen te laten zien, viel hij een politieman aan met een mes. De politieman bleef dankzij zijn veiligheidsvest ongedeerd.

Het incident gebeurde bij de Leeuwenpoort aan de oostkant van de Oude Stad. Veel van de recente geweldsincidenten vonden daar plaats. De golf van geweld begon op 1 oktober, na het Israëlische besluit Joden meer vrijheid te geven op de Tempelberg. Palestijnen verdenken Israël ervan zijn controle op een van de heiligste plaatsen van de islam te willen uitbreiden.

Gevoel van onveiligheid

Sinds 1 oktober zijn bij het geweld al 25 Palestijnen en vijf Israëliërs omgekomen. Er zijn dagelijks drie à vier aanslagen. De meeste worden gepleegd door Palestijnse jongeren die niet zijn verbonden aan een militante organisatie en niet bekend zijn bij de politie. Dat maakt het voor Israël extra moeilijk het geweld te beteugelen.

Veel Israëlische burgers voelen zich bedreigd. De persoonlijke veiligheid is in twee weken tijd veruit de belangrijkste kwestie in Israël geworden. Veiligheidsdiensten zouden tot de conclusie zijn gekomen dat het geweld voorlopig niet onder controle te krijgen is.

In Palestijnse kring wordt gesproken van een derde intifada, een verwijzing naar de gewelddadige opstanden tegen de Israëlische bezetting in de jaren 1987-1993 en 2000-2005.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl