Johan Cruijff vindt dat er na het WK niet goed geanalyseerd is
NOS Voetbal

Cruijff en Van Hanegem hard over EK-misère Oranje

Johan Cruijff en Willem van Hanegem oordelen in hun columns in respectievelijk De Telegraaf en AD Sportwereld hard over de naderende uitschakeling van Oranje, maar beiden zien ook lichtpunten. Het spel van de debutanten geeft hun hoop.

"Er komt bij Nederland een stel goede jonge spelers aan", zegt Van Hanegem. Cruijff is het daarmee eens. "Het bewijst dat al die opmerkingen dat Nederland niet genoeg talent heeft of dat het talent niet goed genoeg is, vaak nergens op slaan."

Het spelsysteem van het Nederlands elftal baart Cruijff meer zorgen. "Er is een beeld ontstaan, dat onze ploegen redelijk uit de voeten kunnen tegen sterkere teams, omdat er dan vanuit die tegenstander kan worden gespeeld. Maar tegen zwakkere ploegen blijken we niet in staat om goed op te bouwen, waardoor je ook niet kan aanvallen."

Orde van de dag

"Het bewijst dat het afgelopen WK niet goed is geanalyseerd", stelt Cruijff. "De manier waarop het Nederlands elftal toen gedwongen werd te voetballen had iedereen wakker moeten schudden."

"Alleen heeft men zich na Brazilië onvoldoende afgevraagd hoe het zo ver heeft kunnen komen. In plaats daarvan gingen de meesten na die verrassende derde plaats over tot de orde van de dag."

Het begint bij de KNVB, waar er mensen zitten die niets met voetbal hebben.

Willem van Hanegem
De spelers van Oranje vieren de 0-1 tegen Kazachstan

Niet te bevatten

Dat Oranje komende zomer hoogstwaarschijnlijk niet actief is op het EK, blijft voor Van Hanegem onwerkelijk. "Je wil zo graag dat Nederland het toch nog redt. Het ziet er nu naar uit dat dat niet gaat lukken. Dat is in- en intriest. Er doen 24 landen aan het EK mee en daar zit Nederland dan niet bij. Dat is toch niet te bevatten."

De schuld daarvoor ligt volgens Van Hanegem bij de KNVB. "We hebben het allemaal laten gebeuren. Het begint bij de KNVB, waar mensen zitten die niets met voetbal hebben." Van Hanegem vindt het onbegrijpelijk dat Oranje alleen nog maar in de Arena speelt, en niet meer in De Kuip, volgens 'De Kromme' een onneembare vesting die naar voetbal ruikt en smaakt.

Van Hanegem vindt wel dat Hiddink de kwalificatie had moeten afmaken. "Hij had net twee wedstrijden gewonnen toen hij werd weggestuurd. En wat zijn we er nu mee opgeschoten dan? Helemaal niets. Ik zeg niet dat Danny Blind moet worden ontslagen als het EK niet wordt gehaald. Dat zou te makkelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl