NOS Voetbal

'Oranje hoeft dinsdag niet op IJsland te rekenen'

'Bij Turkije-IJsland wordt het waarschijnlijk handjeklap'

Het Nederlands elftal hoeft dinsdag op weinig hulp van IJsland te rekenen. Een goed bedoelde tweet van Alfred Finnbogason ten spijt, de heren aan tafel bij Studio Voetbal rekenen niet op 'het wonder van Konya'.

IJsland moet dinsdag van Turkije winnen om voor Oranje de deur naar de play-offs te openen. "De IJslanders kunnen allemaal tweetjes sturen, maar ik geloof er niet in", zegt Pierre van Hooijdonk.

"De spelers moeten zich daarna weer bij hun club melden, dus het is vooral zaak om heel te blijven. Dat zou voor mij ook het belangrijkste zijn."

De enige kans die we hebben is als Turkije in een stresssituatie komt door een vroege goal van IJsland.

Pierre van Hooijdonk

"De enige kans die we hebben is als Turkije in een stresssituatie komt door een vroege goal van IJsland", denkt Van Hooijdonk. "Als dat niet gebeurt, gaat het misschien wel richting handjeklap. Dus een gelijkspel."

Snipperdag

Özcan Akyol, een volger van het Turkse voetbal, verwacht eveneens dat de IJslanders in Konya een snipperdag gaan opnemen. "Waarom spelen ze alsnog 2-2 tegen Letland? Dat zegt toch ook al genoeg."

De late invalbeurt van Robin van Persie tegen Kazachstan had volgens Van Hooijdonk een diepere betekenis. "Dit was iemand zijn honderdste interland gunnen. De bondscoach weet nu al dat hij Van Persie niet laat starten tegen Tsjechië."

Ik sluit niet uit dat zijn avontuur bij Fenerbahçe snel voorbij is.

Özcan Akyol over Robin van Persie

Verjongen

"Als Nederland zich niet kwalificeert, en die kans is vrij groot, moet het gaan verjongen. En ik vraag me af of Robin van Persie daar nog bij past", stelt Akyol. "Dus dan kun je spreken van een geste van de bondscoach."

Volgens Özcan Akyol speelt er meer. "Ik sluit niet uit dat zijn avontuur bij Fenerbahçe snel voorbij is. Hij heeft toch bepaalde maniertjes. Hij negeert aanwijzingen van de vierde official en als z'n concurrent scoort, blijft hij doodleuk op de bank zitten. Hij maakt zich er niet populair mee."​

'Van Persie maakt zich niet populair bij Fenerbahçe'

Van Hooijdonk voorziet zelfs een snel einde van de interlandcarrière van Van Persie. "Gebaseerd op het kadootje van Blind, denk ik dat het snel kan eindigen voor hem. Robben en Sneijder kunnen nog wel even mee", zegt hij.

"Maar er is wel een kloofje", benadrukt Youri Mulder. "We hebben wat oudere spelers en een hoop jonge spelers, maar dus tussenin ziet niet veel, spelers van rond de 27-28 jaar. Dan beleef je je sterkste voetbaljaren. Daar missen we er nu te veel van."

'Sneijder en Robben kunnen nog mee, einde Van Persie nadert'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl