Heinz-Christian Strache van de FPÖ brengt zijn stem uit
NOS Nieuws

Extreemrechts wint in Wenen minder dan verwacht

De extreemrechtse FPÖ heeft bij plaatselijke verkiezingen in Wenen flink gewonnen, maar minder dan Oostenrijkse opiniepeilers hadden voorspeld. De partij kreeg volgens de eerste prognoses 32,3 procent van de stemmen, een winst van 6,5 procentpunt vergeleken met de vorige verkiezingen in de hoofdstad.

De sociaaldemocraten zijn in Wenen al sinds 1945 onafgebroken aan de macht. Bij de verkiezingen van vandaag voor een nieuwe gemeenteraad en districtsraad komt de sociaaldemocratische SPÖ volgens de prognoses uit op 39,4 procent. Dat is een verlies van bijna 5 procentpunt vergeleken met 2010, toen de partij ook al aanhang verloor.

De FPÖ werd groot onder Jörg Haider, die in 2008 verongelukte. De opiniepeilers hadden voorspeld dat de partij flink zou groeien door onvrede onder de bevolking over de vluchtelingencrisis, waarmee Oostenrijk net als de rest van een groot deel van Europa te maken heeft.

De nieuwe partijleider Heinz-Christian Strache heeft aangedrongen op het bouwen van een hek langs de grens naar Hongaars voorbeeld, om te voorkomen dat vluchtelingen Oostenrijk binnenkomen. Daarmee staat hij lijnrecht tegenover de sociaaldemocraten in Wenen, die zich onder burgemeester Häupl profileren als open en tolerant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl