De spelers van Albanië vieren een treffer in de 3-0 zege op Armenië waarin het land zich oor het eerst in de geschiedenis plaatst voor een eindronde
NOS Voetbal

Albanië naar EK, Servische sterren lopen rood aan

Albanië heeft zich voor het eerst geplaatst voor de eindronde van het EK. Door een 3-0 zege bij Armenië werd het uitgespeelde Denemarken verdrongen van de tweede plek in kwalificatiegroep I. De Albanezen, die ook nog nooit actief waren op een WK, leidden halverwege met 2-0.

Bij alle treffers waren spelers die hun brood verdienen in Zwitserland betrokken. In een poging te voorkomen dat Shkelzen Gashi (FC Basel) uit de rebound doel trof, werkte Kamo Hovhannisyan de bal in eigen doel. Kort daarna promoveerde Berat Djimsiti (FC Zürich) een vrije trap op artistieke, maar gelukkige wijze tot een doelpunt.

Een kwartier voor tijd maakte Armando Sadiku, eveneens FC Zürich, aan alle onzekerheid een einde. De rondde een kwartier voor tijd een door hemzelf opgezette aanval af met de 3-0.

  • EPA
    Vreugde in de straten van de Albanese hoofdstad Tirana na de plaatsing voor het EK voetbal
  • AFP
    En ook in de Kosovaarse hoofdstad Pristina gingen mensen de straat op om de plaatsing van Albanië voor het EK te vieren

Serviërs lopen rood aan

Portugal,dat al zeker was van de eerste plaats in de groep, sloot af met een 2-1 overwinning bij Servië. Nani opende de score voor de Portugezen, waarop Zoran Tosic in de tweede helft de verdiende gelijkmaker liet aantekenen. Nadat Joao Moutinho met een schitterend schot van afstand de Portugezen opnieuw op voorsprong schoot, sloegen de stoppen - niet voor het eerst deze kwalificatiecampagne - door.

Eerst liet aanvoerder Aleksandar Kolarov zich gelden (twee keer geel). Kort daarna haalde Nemanja Matic uit naar doelpuntenmaker Moutinho en werd terecht weggestuurd.

Nemanja Matic in een fel duel met Joao Moutinho. Later in de wedstrijd zou Matic rood krijgen na een uithaal richting de Portugees

Belangrijke drone

De Serviërs begonnen de kwalificatieserie onder coach Dick Advocaat nog als een van de favorieten voor plaatsing. Die gaf er echter de brui aan nadat het beladen duel tegen rivaal Albanië uit de hand liep nadat een drone met de Albanese vlag boven het speelveld in Belgrado opdook.

Aanvankelijk kregen beide ploegen van de UEFA nul punten, maar later herriep sporttribunaal CAS het vonnis. Servië kreeg drie punten in mindering en Albanië mocht drie punten bijschrijven. Uiteindelijk blijft de ploeg van de Italiaanse bondscoach Gianni De Biasi Denemarken twee punten voor in de eindstand.

Eindstand groep I

Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Portugal * 8 21 11-5
2. Albanië * 8 14 11-5
3. Denemarken ** 8 12 7-5
4. Servië 8 4 8-13
5. Armenië 8 2 5-14
* naar EK
** naar play-offs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl