NOS Nieuws

Rusland wil geen producten maar wel kennis van Nederlandse boer

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

Veel Nederlandse bedrijven doen goede zaken in Rusland. Er mag dan een boycot gelden voor Nederlandse tomaten, paprika’s, komkommers, vlees en kaas, wat betreft landbouwtechnologie wordt volop gehandeld met Russische bedrijven.

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van landbouwtechniek en is op dit moment de tweede voedselexporteur ter wereld na de Verenigde Staten.

Rusland is door de boycot op Europees voedsel genoodzaakt om de voedselvoorziening te verbeteren. Daarom biedt het veel agrarische bedrijven uit Nederland subsidies om in Rusland te investeren. Ook kunnen Nederlandse boeren gratis landbouwgrond krijgen als ze een bedrijf starten in Rusland.

Er is dus geld te verdienen voor Nederlandse boeren en bedrijven, maar makkelijk is het niet.

Met het oog op de Russische cultuur en de bureaucratie is het handig om een betrouwbare Russische mede-eigenaar te hebben.

Sjoerd Galema, melkveehouder met een bedrijf in Rusland

Nederlandse kassenbouwers exporteren steeds meer naar het buitenland. De export naar Rusland levert jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro op. Ook Nederlandse adviseurs uit de glastuinbouw gaan steeds vaker en steeds langer naar Rusland. Zij helpen bij de productie van groente en fruit en zorgen dat de Nederlandse kassen daar zoveel mogelijk rendement opleveren.

Bij de fabriek van Kubo, een van de grote Nederlandse kassenbouwers, staan Russische vrachtwagens te wachten op onderdelen voor een nieuwe hightech-kas. Algemeen-directeur Wouter Kuiper schat dat 10 tot 15 procent van de productie van zijn bedrijf naar Rusland gaat. Hij denkt dat dat de komende jaren zal toenemen.

Rusland zoekt Nederlandse hulp bij voedselproductie

Ook Sjoerd Galema, een Friese melkveehouder, doet zaken in Rusland. Hij is mede-eigenaar van een grote melkveehouderij ten zuiden van Moskou. Samen met een Russische partner houdt hij daar 1200 koeien.

Volgens Galema is het niet eenvoudig voor Nederlandse melkveehouders om geld te verdienen in Rusland. Hij is jaren bezig geweest om een goede betrouwbare Russische partner te vinden en dat is volgens hem essentieel om in Rusland te kunnen ondernemen.

"Met het oog op de Russische cultuur en de bureaucratie is het handig om een betrouwbare Russische mede-eigenaar te hebben. Of op zijn minst een Russische boerin die de taal spreekt en de cultuur kent", zegt Galema.

melkveehouderij Galema in Kolomna, Rusland

Galema is nog een bedrijf aan het opzetten in de buurt van Nizhnynovgorod. Samen met de Russische eigenaar van een groothandel in zuivel en vlees wil hij 3000 koeien gaan houden. Zijn Russische compagnon wil met Nederlandse hulp de aanvoer van melk beter kunnen garanderen.

Lely, de grootste producent en exporteur van melkrobots ter wereld, neemt deel aan het project van Galema. Het Nederlandse bedrijf uit Maassluis gaat 20 melkrobots leveren. Lely wil laten zien dat de Nederlandse technologie ook voor de hele grote bedrijven efficiënt kan werken.

Het project van Galema wordt op hoog niveau ondersteund door de Russische en de Nederlandse overheden. Vanwege de internationale spanningen met Rusland wordt met dit soort handelscontracten niet nadrukkelijk de publiciteit gezocht.

De nieuwe boerderij Galema in het Russische Nizhnynovgorad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl