NOS Nieuws

Verkiezingsuitslag Wit-Rusland staat al vast

Loekasjenko stemt voor de verkiezing die hij zeker 'wint'

Bij de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland van vandaag staat de uitslag bij voorbaat al vast. Aleksander Loekasjenko zal met groot gemak voor de vijfde keer tot president worden gekozen.

Tegenkandidaten van enig gewicht zijn er niet. Twee leiders van regeringspartijen en een vrijwel onbekende activist nemen het tegen Loekasjenko op, maar worden kansloos geacht.

Boycot

Prominente leden van de oppositie kregen geen toestemming zich kandidaat te stellen of besloten zelf niet mee te doen aan de verkiezingen, die ze een farce noemen. Vijf jaar geleden werden de protesten tegen de verkiezingsuitslag met harde hand neergeslagen. Loekasjenko kreeg toen 80 procent van de stemmen.

Nog voor de stemlokalen vandaag opengingen, deelde de kiescommissie mee dat in de afgelopen vijf dagen al 36 procent van de 7 miljoen stemgerechtigden gestemd heeft. Oppositieleiders zeggen dat de eerder uitgebrachte stemmen een uitgelezen instrument zijn om de verkiezingsuitslag te manipuleren.

Sovjet-Unie

President Loekasjenko heeft altijd een economie volgens het model van de Sovjet-Unie in stand gehouden. Hij werd daarbij geholpen door de levering van goedkoop Russisch gas en door leningen uit het Westen.

Onafhankelijk onderzoekers peilden in september dat iets minder dan de helft van de Wit-Russen achter Loekasjenko staat, terwijl het officiële sociologische instituut van de staat zegt dat 76 procent hem steunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl