David Drumm in 2007
NOS NieuwsAangepast

Oud-topman Ierse bank opgepakt

De Amerikaanse politie heeft de oud-topman van een Ierse bank gearresteerd. David Drumm leidde de Anglo Irish Bank tot enkele weken voordat de bank genationaliseerd moest worden wegens wanbeleid.

Drumm (48) is opgepakt omdat Ierland om zijn uitlevering heeft verzocht. Dinsdag zal een Amerikaanse rechter bepalen of Drumm inderdaad wordt teruggevlogen naar zijn geboorteland.

Crisis

Tussen 2005 en 2008 was Drumm de CEO van Anglo Irish. Die bank ging bijna failliet toen bekend werd dat er voor miljoenen aan geheime leningen in de kwetsbare Ierse onroerendgoedmarkt uitstonden. De hele top van Anglo Irish moest het veld ruimen en een maand later werd de bank genationaliseerd.

De bankencrisis kostte de Ierse staat 30 miljard euro en leidde tot een diepe crisis in het land. Ierland moest uiteindelijk internationale hulpfondsen accepteren om niet zelf failliet te gaan.

Na zijn ontslag vluchtte Drumm naar de VS, waar hij probeerde zich bankroet te laten verklaren, omdat hij 11 miljoen aan leningen moest terugbetalen aan zijn werkgever. De rechter ging daar echter niet in mee en zei dat Drumm loog over zijn bezittingen.

Veroordeeld

In juli werden drie andere bankmedewerkers al veroordeeld voor hun rol in het schandaal. Zij kregen celstraffen van 18 tot 36 maanden.

In 2012 werd bestuursvoorzitter Sean FitzPatrick al gearresteerd voor malversaties. De zaak tegen hem loopt nog steeds. Hij spreekt alle 27 beschuldigingen tegen.

Wat de aanklacht is tegen Drumm is nog niet bekendgemaakt. Drumm bood eerder dit jaar excuses aan aan iedereen die getroffen was door de bankencrisis in het land en zijn werknemers die hun baan waren kwijtgeraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl