Het ziekenhuis kort na de aanval
NOS Nieuws

VS betaalt schadevergoeding om aanval op AzG-kliniek

De VS gaat een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de aanval op een ziekenhuis in Kunduz. Ook wil het Pentagon Artsen zonder Grenzen helpen bij de wederopbouw van de kliniek.

Hoeveel geld de Amerikaanse regering uittrekt is nog niet bekend. "We zullen samenwerken met de mensen die getroffen zijn om te bepalen wat een gepast bedrag is", zegt een woordvoerder. "Het is belangrijk om de gevolgen van dit tragische incident onder ogen te zien."

Tussen 2011 en 2013 betaalde het Pentagon 953 keer een schadevergoeding uit een speciaal potje dat daarvoor is opgericht. Gemiddeld werd er toen 3500 dollar voor een dode en 1500 dollar per gewonde betaald.

Excuses

De kliniek van Artsen zonder Grenzen werd vorige week zaterdag getroffen bij een Amerikaans bombardement. Volgens de Afghanen waren er Talibanstrijders in het gebouw, maar de Amerikaanse bevelhebber spreekt van een vergissing. Bij de aanval kwamen zeker 22 mensen om het leven.

Enkele dagen na de aanval belde Obama met Artsen zonder Grenzen om zijn excuses te maken. De organisatie neemt daar geen genoegen mee en eist een onafhankelijk onderzoek.

De kliniek van Artsen zonder Grenzen was het enige ziekenhuis in de Noord-Afghaanse stad, waar de Taliban begin deze maand een offensief begonnen. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie na het bombardement besloot AzG zijn personeel terug te trekken uit de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl