Nederland pakt winst in Kazachstan

EK-kwalificatie: Kazachstan-Nederland

Het Nederlands elftal is nog in de race om een plaatsbewijs voor het EK. De formatie van Danny Blind won in Astana met 2-1 van Kazachstan en heeft daardoor nog altijd zicht op plaats drie in de poule en een daarbij behorend play-off-ticket.

De bondscoach stuurde, mede door de late rugblessure van doelman Jasper Cillessen, een wel heel groen elftal het kunstgras op. Maar ook met drie debutanten en nog een stel andere jonkies had Oranje weinig met de Kazachen te stellen.

Voor de rust stichtte alleen Nederland gevaar en kwam het op voorsprong via Georginio Wijnaldum, die de bal met een schuiver knap in de hoek plaatste. Ook Anwar El Ghazi en Memphis Depay kregen kansen, maar zij waren minder scherp in de afwerking.

Gevaarlijke Kazach

Vijf minuten na rust was de wedstrijd al beslist. De aanvalsopzet was mooi, de assist van Klaas-Jan Huntelaar evenzeer en het schot van Wesley Sneijder hard en hoog in het Kazachse doel.

De winst was binnen en de kansen bleven komen, maar toch verslapte Oranje zo nu en dan en werd Kazachstan zowaar een keer gevaarlijk. Joeri Logvinenko kon geheel vrijstaand binnen koppen, maar zag zijn inzet naast gaan.

Twee wissels

Het laatste kwartier stond in het teken van twee wissels. Robin van Persie maakte zijn opwachting in zijn 100ste interland en derde doelman Jeroen Zoet in zijn eerste. De PSV'er verving Tim Krul, die een op het eerste gezicht vervelende knieblessure had opgelopen.

De wissels zorgden nog voor enige opwinding, maar in het slotkwartier gebeurde verder helemaal niets. Tot de laatste seconde: Islambek Koeat tikte binnen, waarna de scheidsrechter affloot.