Italianen naar EK, Noren en Kroaten strijden om plek twee

Italië heeft dankzij een 3-1 zege in Azerbeidzjan de eindronde bereikt van het EK voetbal. Met nog één duel te gaan (dinsdag tegen Noorwegen) kan het niet meer achterhaald worden door nummer drie Kroatië.

Noorwegen zette dankzij een 2-0 zege op Malta ook een belangrijke stap op weg naar de eindronde in Frankrijk.

Éder opende na elf minuten de score na een splijtende dieptepass van Marco Verrati. Twintig minuten later kwamen de Azeri verrassend langszij; Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci slaagden er niet in de bal afdoende weg te werken, waarna Dmitri Nazarov de bal met een gelukje voor de voeten kreeg en vanaf zestien meter doeltreffend uithaalde.

Op slag van rust kwamen de Azzurri opnieuw op voorsprong via Stephan El Shaarawy na een voorzet op maat vanaf de achterlijn van Antonio Candreva. Halverwege de tweede helft stelde Matteo Darmian met een voor doelman Kamran Agajev onhoudbaar schot EK-deelname voor Italië veilig.

Noren doen wat ze moeten doen

De Noren ondervonden weinig weerstand van Malta, konden naar hartelust combineren en boekten na amper twintig minuten hun eerste succes: de bal belandde na een hoekschop voor de voeten van Alexander Tettey, die van dichtbij de bal in het doel frommelde.

De Noren verdubbelden de score kort na rust via Alexander Søderlund, die na goed doorzetten van AZ-middenvelder Markus Henriksen op de achterlijn en half werk van doelman Andrew Hogg de bal voor het intikken had.

Kroatië houdt het spannend

Kroatië won met 3-0 van Bulgarije (Ivan Perisic scoorde al na twee minuten, Ivan Rakitic kort voor rust, Nikola Kalinic vlak voor tijd).

De Noren hebben weliswaar twee punten meer dan Kroatië, maar dat speelt nog tegen Malta en de Noren moeten naar Italië.