Een bezorger van DHL bezorgt een pakketje
NOS Nieuws

Inspectie: schaf stukloon af

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseert minister Asscher om stukloon te verbieden. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat pakketbezorgers worden onderbetaald, doordat hun salaris niet per uur, maar per pakketje wordt berekend. Dat meldt onderzoeksprogramma Argos, dat het adviesrapport heeft ingezien.

Inspecteurs van SZW zeggen tegen Argos dat de stukloonconstructie bij DHL zo ingewikkeld is, dat niet valt te controleren of pakketbezorgers wel genoeg loon krijgen.

Wel kon de inspectie het inkomen van twintig bezorgers bij benadering berekenen. "Die berekeningen laten zien dat het grootste deel van hen onder het minimumloon zit", zegt een inspecteur.

Schande

"Het feit dat er mensen echt flink onder het minimumloon worden betaald, vind ik een schande", reageert minister Asscher. Hij neemt het advies van de inspectie om over te stappen op uurloon ter harte. "Het uitgangspunt dat ieder mens voor zijn werk fatsoenlijk moet kunnen worden betaald, vind ik een heel belangrijke basis."

Asscher onderzoekt nu of het stukloon moet verdwijnen, of dat er voorwaarden moeten komen, zodat de constructie niet meer leidt tot onderbetaling.

Vakcentrale CNV wil al langer dat DHL geen stukloon meer betaalt. Dat is ook opgenomen in de cao van 2011, maar DHL heeft die afspraak nog steeds niet doorgevoerd. DHL wil volgens Argos niet reageren op de stukken van de inspectie. Wel zegt DHL dat het stukloon nog steeds niet is afgeschaft door de harde concurrentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl