Een vrouw wordt geholpen na de explosie
NOS Nieuws

'Moeilijk te zeggen wie achter aanslag Ankara zit'

De vraag wie vanmorgen twee bommen heeft laten ontploffen bij een pro-Koerdische betoging in Ankara, is volgens correspondenten Lucas Waagmeester moeilijk te beantwoorden. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

"Het kan alle kanten op. De regering is in oorlog met de Koerdische PKK. De PKK plaatst ook bommen, maar dit lijkt niet op een aanslag van hen, want het was een pro-Koerdische demonstratie."

"Het kan ook Islamitische Staat zijn, want zij vechten tegen de Koerden in Syrië. Ze hebben al eerder een aanslag gepleegd op Koerden in Turkije. Maar waarom zouden ze dat nu doen? En waarom helemaal in Ankara? Het is voor IS veel eenvoudiger om dat vlak bij de grens met Syrië te doen."​

Er is nog een derde mogelijkheid, volgens Waagmeester. "Over drie weken zijn er vervroegde parlementsverkiezingen. Het is niet ondenkbaar dat er mensen zijn die belang hebben bij chaos in de aanloop naar die verkiezingen, die nu al onder hoogspanning staan."

Dit is echt een grote schok, zo'n aanslag in de hoofdstad zelf

Correspondent Lucas Waagmeester

Op beelden zijn kort na elkaar twee explosies te zien. "Je ziet een ontspannen, feestelijke sfeer met groepjes mensen die op zijn Koerdisch gearmd ronddansen. Ze protesteren tegen het geweld tussen het leger en de PKK in het zuidoosten van Turkije. Dan zie je een enorme vuurbal en rent iedereen weg. Op beelden zie je lichamen."​

De aanslag is volgens Waagmeester zeer ongewoon, ook voor Turkije. "Dit is echt een grote schok. Zo'n aanslag in de hoofdstad zelf, in Ankara."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl