Spanje naar EK, Slowakije in wachtkamer

Spanje heeft zich verzekerd van een ticket voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. In eigen huis (Logroño) won de titelhouder met 4-0 van Luxemburg. Het werd ook groepswinnaar, omdat naaste belager Slowakije thuis in Zilina met 1-0 van Wit-Rusland verloor.

Spanje, dat al na tien minuten David Silva geblesseerd uit zag vallen, stapelde in de eerste helft kans op kans, maar had moeite het net te vinden: wel schoot Santi Cazorla op de lat en Álvaro Morata zag zijn inzet net naast gaan. Op slag van rust trof Cazorla wel doel uit de rebound van een door doelman Jonathan Joubert gekeerd schot van Pedro.

Twintig minuten na rust tekende Paco Alcácer, die voor rust de ook al geblesseerd geraakte Álvaro Morata verving, voor de 2-0 na een fraaie dieptepass van Cesc Fabrégas. Alcácer scoorde nog eens tien minuten voor tijd met een intikkertje na goed doorzetten van Alba. Cazorla zette met een schot door de benen van een verdediger de eindstand op het bord.

Slowakije krijgt concurrentie van Oekraïne

Slowakije begon goed aan de wedstrijd en kreeg voor rust ook een handvol mogelijkheden. De beste kans deed zich na een half uur voor en was voor Robert Mak, die zijn inzet op de lijn gekeerd zag worden door Stanislav Dragoen. Even later zette diezelfde Dragoen Wit-Rusland op voorsprong met een kopbal uit een hoekschop.

Na rust slaagden de Slowaken er niet meer in het tij te keren, ook niet toen de Wit-Russen met tien man verder moesten na de rode kaart (twee keer geel) van Martynovitsj.

Oekraïne kwam in punten op gelijke hoogte met Slowakije dankzij een 2-0 zege in Macedonië. Een kwartier na rust maakte Jevgeni Selezjnov er vanaf de strafschopstip 1-0 van en kort voor tijd verdubbelde Artem Kravets de score.

Oekraïne maakt nu ineens weer kans op het tweede EK-ticket, al krijgt het maandag in het laatste groepsduel Spanje op bezoek. Slowakije kan maandag voor de tweede keer een EK-ticket bemachtigen als het de uitwedstrijd in Luxemburg wint.