Albert Timmer op kop tijdens de ploegentijdrit van de Tour de France
NOS Wielrennen

'Fietsen bij 50 graden verantwoord? Denk het niet'

Liters en liters vocht verliezen ze; de renners die meedoen aan de Ronde van Abu Dhabi. Albert Timmer van Giant-Alpecin is er één van. "Het is dan af en aan rijden naar de auto. Ik denk dat er wel zo'n vijftien tot twintig bidons per persoon doorheen zijn gegaan."

Voor de Nederlandse ploeggenoot van Tom Dumoulin is het een beetje dubbel. Hij is blij om nog even te koersen zo aan het einde van het seizoen, want hij lag er zeven weken uit met een gebroken pols. Maar echt genieten in Abu Dhabi doet hij niet. "Het is verschrikkelijk heet hier, bijna niet leuk meer zo warm. Donderdag had ik bij het vertrek 50 graden op mijn fietscomputer staan. 160 kilometer fietsen is dan niet leuk meer."

Er klinkt dan ook menig klaagzang door het peloton, maar in opstand komen de renners niet. "Donderdag werd de koers nog wel met 14 kilometer ingekort, maar ik weet niet waarom dat was." zegt Timmer.

Maar fietsen bij 50 graden, is dat eigenlijk wel verantwoord? "Ik geloof eigenlijk van niet, maar we zijn toch doorgereden. Echt hard gereden wordt er dan ook niet. Je komt niet vooruit en je hartslag is heel hoog door de hitte. Superlastig."

De tweede etappe op vrijdag was al wat beter door te komen. Vooral omdat er niet, zoals op donderdag, midden in de woestijn werd gestart, maar gewoon in de stad Abu Dhabi. "Nu was het iets boven de 40, dat was iets beter te doen. De etappe was ook maar 120 kilometer." Toch maakt Timmer zich ook wel zorgen over het WK, dat volgend jaar rond dezelfde tijd in Qatar is. "250 kilometer op een WK is dan wel te lang en als het zo is, zoals het hier donderdag was, dan is het niet te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl